Aangetroffen zak peroxide is inderdaad gevaarlijke variant

De zak met peroxide die op Schiermonnikoog is aangespoeld, bevat inderdaad de gevaarlijke variant van de stof. Het gaat om de organische peroxide. Deze stof is zeer brandbaar en moet niet door mensen worden aangeraakt.
© Gemeente It Amelân
Jan Willem Zwart van Veiligheidsregio Fryslân
Donderdagochtend spoelde een zak met 25 kilo peroxide aan, afkomstig uit een container van MSC Zoe. Er zijn nog niet meer zakken aangetroffen.

Drie containers

Maximaal drie containers met gevaarlijke stoffen zijn overboord gegaan van de MSC Zoe, zegt de Duitse Havariekommando. Dit is de centrale commando maritieme noodsituaties in het Duitse Bremerhaven. De drie containers zijn nog niet gevonden. Een Duits olietoezichtsvliegtuig en een Duitse federale politiehelikopter zoeken in het gebied ten noordwesten van Borkum richting Nederland om de containers te traceren.

Gevaar voor de gezondheid

Het verlies van de containers is waarschijnlijk in de Nederlandse wateren begonnen, zegt de Havariekommando. Twee leden van het BHV-team zijn aan boord van de MSC Zoe in Bremerhaven om de containers die verloren zijn te identificeren. De Havariekommando waarschuwt om de containers, delen ervan of objecten niet aan te raken. Contact met of het inademen van de stoffen kan een gevaar voor de gezondheid vormen.
De fabrikant van de peroxide is Nouryon, een verkochte afdeling van AkzoNobel. Volgens de Veiligheidsregio komt de zak uit een van de containers. Er is nu één zak gevonden, maar er missen nog 279.