Zeehondencentrum vraagt hulp bij schoonmaken kust: "Om ernstige natuurschade te voorkomen"

Het Zeehondencentrum Pieterburen en Staatsbosbeheer starten donderdag een actie om de Waddenzeekust schoon te maken, nadat de inhoud van diverse containers op de dijken is terechtgekomen. Het gaat dan om plastic en ander afval. Met de schoonmaakactie proberen ze de schade aan de natuur zoveel mogelijk te voorkomen.
© De Vries Media
De organisatoren vragen iedereen om zich aan te sluiten bij de actie. Ook hopen ze dat de eigenaars van de containers en de rederij hun 'verantwoordelijkheid nemen'. "Hulp in iedere vorm is op dit moment nodig om verdere en ernstige schade aan de natuur te voorkomen", zeggen ze.

"Hoe meer, hoe beter"

Het Zeehondencentrum maakt de komende dagen de dijken tussen Holwerd en Lauwersoog schoon. Daar beginnen ze donderdag om 10.00 uur mee. "Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe beter en hoe sneller ook op andere plekken begonnen kan worden", aldus de organisatoren. "Eigen initiatieven worden ook zeker aangemoedigd."
Donderdag om 10.00 uur is het team van het Zeehondencentrum bij de Mariakerk in Wierum, bij museum 't Fiskershúske in Moddergat en bij de kitesurfparkeerplaats Hoek van de Bant bij de haven van Lauwersoog. Daar zullen tot 16.00 uur mensen aanwezig zijn.

Meer acties

Er worden meer schoonmaakacties op touw gezet. Jutters zullen, nadat ze hebben gekeken of er nog nieuwe spullen zijn aangespoeld, op de eilanden meehelpen met het opruimen. De ondernemersvereniging van Terschelling doet ook een oproep om donderdag met zijn allen schoon te maken.
De gemeente Vlieland roept mensen op om zich om 8.30 uur te melden bij de brandweerkazerne op het eiland. Dan gaan ze daar ook verder met opruimen.
Arnout de Vries van zeehondencentrum Pieterburen