'Zo snel mogelijk alle containers bergen, voordat ze zinken'

De strandjutters op Vlieland en Terschelling, die aangespoelde spullen van de stranden halen, doen heel goed werk. Dat zegt onderzoeker Erik van Sebille. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar oceaanstroming. "Zo komen deze spullen niet terug in de zee en uiteindelijk niet in de oceaan terecht."
© De Vries Media
Van Sebille doet ook onderzoek naar hoe afval en plastic zich verspreiden over de wereldzeeën. Volgens de oceaanonderzoeker betekent het overboord slaan van de 270 containers een enorme vervuiling van de oceaan.
"De meeste containers zullen waarschijnlijk snel zinken, maar de spullen uit containers die in plastic verpakt zitten, kunnen nog lang blijven drijven en komen uiteindelijk bij de zogenoemde plastic soep terecht", aldus Van Sebille. "Het is dan ook zaak de containers zo snel mogelijk te bergen, voordat ze zinken en doorroesten."

Niet meer op de stranden

Het containerschip MSC Zoe verloor de containers in de nacht van dinsdag op woensdag boven het Duitse eiland Borkum. Door de stroom van het tij dreven de containers en de spullen die erin zaten naar het zuidwesten, naar de Friese Waddeneilanden. Van Sebille verwacht niet dat er nog veel spullen op de Nederlandse stranden belandden.
"Ze zullen op de getijden nog een beetje heen en weer dobberen", zegt Van Sebille. "Maar ik verwacht niet dat er nog dagenlang spullen zullen aanspoelen. Uiteindelijk drijven de goederen op de zeestroming naar het noorden, langs Noorwegen naar het poolgebied."
Dan komen de spullen uiteindelijk in de Barentszsee terecht. Daar is tussen Spitsbergen en Nova Zembla een grote, drijvende vuilnisbelt.
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.