Jacob Stelwagen is klaar voor duizendste uitzending Fryslân fan 'e moarn: "Ik zet de wekker"

Vijf dagen per week om 04.00 uur 's ochtends uit bed. Het zou voor veel mensen een nachtmerrie zijn. Presentator Jacob Stelwagen doet dit al twaalf jaar. Donderdag presenteert hij voor de duizendste keer het ochtendprogramma Fryslân fan 'e moarn op de radio. "Eigenlijk ben ik een avondmens, dus dit is iedere dag nog best een uitdaging voor me", grijnst hij. "En het gaat ook wel eens mis..."
© Omrop Fryslân
Op maandag 2 maart 2015 was de allereerste uitzending van Fryslân fan 'e moarn te horen op de radio. Donderdag zit Jacob voor de duizendste keer achter de microfoon om het nieuws vanaf zes uur te brengen. "Niet alleen het nieuws", benadrukt hij. "We hebben bewust gekozen voor een luchtigere insteek, met niet alleen maar nieuwsrepo's. Neem de columnisten die we iedere dag hebben en het mediaoverzicht. Daarmee bieden we 's ochtends meer dan alleen nieuwsberichten."
Met z'n allen maken we er iedere dag een feestje van.
Jacob Stelwagen

Even wennen

Die wat luchtigere toon moest in maart 2015 eerst wel even wennen bij de luisteraars, weet Jacob nog goed. "We kregen in het begin heel wat reacties. Mensen moeten altijd wennen aan een nieuw format. Maar inmiddels wordt ons programma uitstekend beluisterd. Dat komt mede door het team, waarmee ik alle uitzendingen maak. Met z'n allen maken we er iedere dag een feestje van. Dan is vroeg opstaan niet zo'n straf."

Boze baasjes

Een van de vaste mensen uit dat team is Feike Wouda, die bijna iedere dag aanschuift voor het nieuws en het mediaoverzicht. "Het mediaoverzicht is een van de meest besproken onderdelen van het programma", weet Jacob. "Ik weet nog goed dat wij het over chihuahua's hadden. Feike en ik zijn allebei niet zulke grote chihuahua-fans", lacht Jacob. "Toen we er op de radio grappen over maakten, kreeg ik meteen boze reacties van hondenbaasjes. We hebben uiteindelijk onze excuses aangeboden."

Mooiste uitzending

De mooiste uitzending van Fryslân fan 'e moarn was echter in januari 2016, toen de ijzel onze provincie in z'n greep hield. "We hebben direct het besluit genomen om luisteraars in ons programma aan het woord te laten. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. We hebben nog nooit zoveel reacties gehad. Zo werden we een soort van 'intermediair' tussen alle mensen in Fryslân. Scholen, instanties, bedrijven; iedereen wist ons te vinden. Dat is radio op z'n best: het perfecte middel om met elkaar te communiceren."

Charme van de radio

Jacob is een echte radioman. Hij is dan ook geen voorstander van visual radio. "Het mooie van radio vind ik dat luisteraars hun eigen beeld kunnen vormen van hoe het er in de studio aan toe gaat. Dat is de charme van de radio."
Presentator Jacob Stelwagen over zijn duizendste ochtenduitzending
In slaap vallen? Ik heb altijd gedacht: dat overkomt mij niet.
Jacob Stelwagen

Van nature een avondmens

Zelf krijgt Jacob ook geregeld de vraag hoe het hem lukt om iedere ochtend zo vroeg op te staan. "Gewoon uit je bed stappen wanneer de wekker gaat", lacht hij. "In die twaalf jaar heb ik me twee of drie keer verslapen. Uiteindelijk went het om iedere dag zo vroeg op te staan. Ook in mijn vakantie ben ik om half vijf wakker. En dat terwijl ik van nature helemaal geen ochtendmens ben. Sterker noch: ik ben eigenlijk een avondmens. Ik lig ook nooit vroeg in mijn bed. Wanneer er Champions League-voetbal is, kijk ik dat gewoon uit. Ook als er verlenging is."

Een hazenslaapje

Een avondmens dat een ochtendprogramma presenteert; het is vragen om problemen. Maar tot nu toe ging het nog nooit mis. Nou ja, bijna nooit. "Vorig jaar is het meer dan een halve minuut stil geweest op de radio", geeft Jacob toe. "Hoe dat kwam? Dat heb ik tot nu toe nooit toegegeven, maar ik zeg het nu maar eerlijk: ik was in slaap gevallen. Een gênanter moment uit die twaalf jaar op de radio kan ik niet bedenken. Ik heb altijd gedacht: zoiets overkomt mij niet. Maar wel dus."

Bijzondere momenten

Zich schamen voor die ene keer doet Jacob echter niet. In de duizendste uitzending staat de presentator zelfs even stil bij zijn hazenslaapje. "We draaien de plaat van die uitzending nog een keer. Zien of ik dit keer wakker kan blijven", grijnst hij. Ook is er aandacht voor andere mooie momenten uit de afgelopen duizend afleveringen. Samen met verslaggever Bauke Deelstra blikt Jacob terug op bijzondere momenten. "En natuurlijk mag een mediaoverzicht-overzicht niet ontbreken", verklapt Jacob.
Luister mee!
De duizendste aflevering van Fryslân fan 'e moarn is donderdag 3 januari vanaf 06.00 uur te beluisteren bij Omrop Fryslân. Terugluisteren kan via de website.