Verboden carbidkanon Sint Nicolaasga toch afgeschoten: "We konden het niet laten"

Op oudjaarsdag is er toch geschoten met het carbidkanon van Sint Nicolaasga, terwijl de gemeente De Fryske Marren dat uitdrukkelijk had verboden. Het carbidteam van Sint Nicolaasga had het kanon opgesteld bij de Marchjepôle bij het Tsjûkemar. De politie heeft daarna ingegrepen. Op de Lanen werd het kanon in beslag genomen. Het zou nu zijn opgeslagen op de gemeentewerf.
Karbidkanon Sint Nyk doch ôfsketten
De leden van het carbidteam willen niet veel kwijt over hun actie. Ze weten nog niet wat de consequenties zijn. Een van hen zegt dat ze het toch niet konden laten om het kanon af te schieten, omdat het 'erbij horen' zou.
Het carbidkanon van Sint Nicolaasga werd al jaren gebruikt, maar in juli 2018 werd dat verboden door de burgemeester. Er mag nu alleen nog worden geschoten met melkbussen van hoogstens 40 liter inhoud. Het kanon was gemaakt van een omgebouwde giertank van 2500 liter. Het stond normaliter op het grasveldje achter manege De Oorsprong. Er kwam altijd veel publiek af op het afschieten.
© Gewoan Dwaan, Douwe Bijlsma
Vlak voor de kerstdagen werd er door de carbidploeg in Sint Nicolaasga nog een stille tocht gehouden met het kanon, om afscheid te nemen van het carbidschieten.