Sietse de Vries is nog altijd op zoek naar een donornier: "Ik ga nu hard achteruit"

Nierpatiënt Sietse de Vries uit Zwaagwesteinde zoekt nog altijd naar een donor die een nier aan hem wil afstaan. Hij is al bijna twee jaar bezig met zijn zoektocht, maar een nieuwe nier heeft De Vries nog altijd niet gevonden. En dat heeft grote invloed op zijn leven. "In het begin dacht ik: dit lukt wel, maar ik begin nu steeds meer te twijfelen."
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Nierpatiënt Sietse de Vries uit Zwaagwesteinde had goede hoop, nadat de nieuwe donorwet werd aangenomen begin vorig jaar. Een jaar daarvoor deed hij al zijn oproep voor een nierdonor, ook bij Omrop Fryslân. Er is wel een donor die zich aanmeldde na zijn oproep, maar de bloedgroepen kwamen niet overeen. Inmiddels is het twee jaar later en heeft De Vries nog steeds geen nieuwe nier.

Meer twijfels

Diverse keren per week moet De Vries naar het ziekenhuis om gedialyseerd te worden. Hij doet er alles aan om zo fit mogelijk te blijven. "Ik probeer nog alles te doen om fit te blijven. Ik ben ook nog drie dagen aan het werk, maar mijn gestel gaat steeds verder achteruit. Ik ben een doorzetter, maar ik merk zelf ook dat ik fysiek en geestelijk steeds slechter word. In het begin dacht ik: dit lukt wel, maar ik begin nu steeds meer te twijfelen."

Grote impact

Net voor het einde van het jaar had De Vries hoop op goed nieuws. "Ik dacht misschien vanwege de kerstgedachte dat er wel meer reacties zouden komen, maar dat was niet het geval. We gaan nu straks het derde jaar in en het moet nu wel bijna gebeuren, want het heeft een steeds grotere impact op mijn leven."
Luister naar Sietse de Vries

Aanmelden als donor?

Wilt u zich aanmelden als donor voor Sietse de Vries? Neem contact op met Omrop Fryslân of laat een persoonlijk bericht achter op de Facebookpagina van Sietse.