Slapen in een zandtrechter? Het kan in Harlingen

Slapen in een zandtrechter? Het kan in Harlingen. De grote, rode trechter in de Willemshaven opent later dit jaar zijn deuren als Hoteltrechter. Of als Trechterhotel. Na het Vuurtorenhotel en het Kraanhotel is dit de derde bijzondere slaapplaats in het Harlinger havengebied, dat helemaal wordt opgeknapt.
Tonnen en tonnen zand gingen er destijds door de trechter heen. Het is de originele trechter die in het verleden in het havengebied stond, op exact dezelfde plek als destijds. Dat maakt het project volgens eigenaar Marcel Bambach zo uniek. Hij verbouwt de trechter helemaal zelf. Bambach was niet de eerste met het idee voor een trechterhotel. Een andere ondernemer, Jellie Tichelaar, had eerder al plannen met de trechter. Toen zij er mee stopte, nam Bambach het initiatief over.
Trechterhotel

Redelijk op schema

De bouw loopt inmiddels redelijk op schema, maar het traject heeft nog flink wat hobbels gekend. Zo was het een heel karwei om te komen tot een goede tekening. De derde versie werd uiteindelijk goedgekeurd door de instanties. Ook het werk in de trechter viel niet altijd mee. Zo zijn er veel oneffenheden waar rekening mee moet worden gehouden. Nutsvoorzieningen zijn bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk aan te leggen, omdat de trechter buiten de keermuur staat. Maar dat probleem is inmiddels opgelost en de trechter krijgt steeds meer vorm.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Niet de eerste

In Nederland zijn nog twee trechters omgebouwd. De ene als kantoor en de andere ook als hotel. Het verschil is dat deze beide trechters veel moderner zijn. De trechter in Harlingen wordt zo veel mogelijk authentiek gelaten, om de sfeer van de haven uit te stralen.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Veel interesse

De bouw vordert gestaag. In januari komen de kozijnen er in. In de trechter komen op een oppervlakte van zo'n 8 bij 6 meter een jacuzzi, een bed en sanitair. Half april moet het hotel klaar zijn. In juni kunnen de eerste gasten een nacht doorbrengen in de trechter. Er is al best veel interesse, laat Bambach weten.