Geen ijs in Workum, maar wel een kortebaanwedstrijd: rennen door het water

Het was eigenlijk een ludieke actie van de ijsclub in Workum, maar het werd een succes met veel publiek: het eerste kampioenschap kortebaan op de vernieuwde ijsbaan. En omdat er geen ijs lag, moesten de deelnemers zo'n honderd meter door het water rennen, in plaats van op de schaatsen. Meer dan dertig deelnemers melden zich aan de start. En er kwamen zo'n 300 toeschouwers op het evenement af.
Evenemint iisklup Workum
"Voor ons was het een beetje een gok", zei Sander Bouma van de organisatie. "We gingen er al vanuit dat er geen ijs zou liggen." Toch moest het doorgaan. "We zijn hier in Workum al twee jaar bezig met een vernieuwde ijsbaan. En er zijn zoveel mensen bij dit terrein betrokken, dus we wilden het op een ludieke manier openen."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Het publiek en de deelnemers waren in elk geval enthousiast. "Het is even wat anders dan erin duiken", zei een van de toeschouwers. Iemand anders vond het "prachtig om te zien" en "een beetje apart, net iets voor de ijsclub van Workum".
Als ijsclub hebben we liever ijs, maar dit vinden we ook geweldig.
Organisator Sander Bouma
Lang duurde het evenement niet. Bouma: "Een halfuurtje, dan is het ook alweer voorbij. Maar wat hadden we een geweldig evenement, we hebben ervan genoten. Als ijsclub hebben we liever ijs, maar dit vinden we ook geweldig. En zoveel mensen!"
De winnaars bij de mannen en de vrouwen gingen met een verzilverde paplepel naar huis.