Bianca Bakker na NK-zilver: "Dit is het maximaal haalbare"

Meer dan de tweede plaats zat er niet in op het NK marathon op kunstijs, vertelde zilverenmedaillewinnares Bianca Bakker uit Wijnjewoude. In de eindsprint was topfavoriete Irene Schouten te snel. "De titel is eigenlijk het enige wat telt op een NK", zei Bakker. "Maar als je realistisch bent en ziet hóe sterk Irene is, dan is een tweede plaats wel het hoogst haalbare."
Bianca Bakker
Er was wel een plan om Schouten, die haar vierde opeenvolgende titel pakte, te verslaan. "Als we van Irene willen winnen, dan moeten we de sprint aangaan voordat zij dat doet", zei Bakker. Maar dat plan was niet meer uit te voeren. "Op tien rondjes voor het einde ontstond er nog een kopgroep en daar sprong Irene naartoe. Toen ben ik mee gesprongen: alles of niets. Dat koste me wel veel energie."
Daarom was Bakker ook meer dan tevreden met de uiteindelijke zilveren medaille. "Ik had niet verwacht dat ik dit nog kon in de sprint. Toen Irene aanging, dacht ik: ik moet zo lang mogelijk bij haar blijven, want zelf op kop lukt niet meer. Dus ik ben blij dat er niemand meer overheen kwam."
Op kunstijs kwam het er nog niet uit.
Bianca Bakker
De 23-jarige Bakker deed al eerder van zich spreken op natuurijs, maar kan nu dus ook op kunstijs met de besten mee. "Vorig jaar won ik al in Zweden, maar op kunstijs kwam het er nog niet uit", vertelt ze. "Ik had wel de snelheid, maar ik kon niet goed positie kiezen en daardoor kwam ik niet echt bij de top."
Wat is er dit jaar dan veranderd? "Mijn ploeggenoten zetten me vaak perfect af. Met mijn snelheid kan ik het dan vaak gelukkig afmaken voor een podiumplaats."

Hoofddoel ligt op de Weissensee

Ook dit jaar kijkt Bakker weer uit naar de wedstrijden op natuurijs. "Mijn hoofddoel ligt op de Weissensee. Ik heb afgelopen zomer, maar ook deze winter nog, veel uren op de fiets gemaakt. Dus ik hoop echt dat ik op de 200 kilometer-wedstrijden ook goed ben."