Zilver voor Bianca Bakker op NK marathon op kunstijs, Kamminga derde

Bianca Bakker uit Wijnjewoude is op nieuwjaarsdag in Groningen tweede geworden op het NK marathon op natuurijs. In de massasprint was alleen topfavoriete Irene Schouten, uit de ploeg Royal A-ware van coach Jillert Anema, te snel. Het brons ging naar Manon Kamminga uit Heerenveen.
Bianca Bakker
In de 100 rondjes waren er meerdere aanvallen, maar het lukte geen enkel groepje om echt weg te komen. Ook niet het groepje met daarin Schouten, ongeveer tien rondjes voor het einde. In de finale deden Elise Dul en Carien Kleibeuker, die zondag nog zilver pakte op de NK afstanden, het werk voor Schouten.
De topfavoriete uit Andijk ging een half rondje voor de finish de sprint aan en ze was veel sneller dan de concurrentie, onder wie dus Bianca Bakker en Manon Kamminga.
Manon Kamminga2
Schouten gaf de credits aan Kleibeuker: "Ik was niet super in deze race", zei ze na afloop. "Carien verdiende deze titel meer. Ze heeft echt heel goed gereden en alles voor mij gedaan, evenals mijn andere ploeggenoten. Maar om op deze manier te winnen, heb je een sterke eindsprint nodig en die heb ik, maar Carien helaas niet."
Irene Schouten laat de concurrentie ver achter zich © www.orange-pictures.nl
Voor de 26-jarige Schouten is het al de vierde nationale titel op rij. Dit seizoen heeft ze negen marathons gereden en die heeft ze ook allemaal gewonnen. Schouten won zondag ook de massastart bij de NK afstanden in Thialf, voor Marijke Groenewoud uit Hallum.
Alleen Atje Keulen-Deelstra uit Jirnsum won het NK marathon vaker dan Schouten. In 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980 was de Friezinne de beste.

Laatste Friese winnaar

Rixt Meijer blijft de laatste Friezinne die de nationale titel pakte op de marathon. Zij won in het seizoen 2012/2013.