Formule 1-auto's, bezorgd over zorg, rollator en I love Fryslân: weer overal nieuwjaarsstunts

Frijsteat Folgeren staat bekend om zijn grote nieuwjaarsstunts. Ook dit jaar weten ze groot uit te pakken. Letterlijk groot, want er staan maar liefst twee Formule 1-auto's in Drachten. Met een echte zwart-wit geblokte finishvlag en de plaatsnaamborden van Assen en Zandvoort.
"We willen hiermee aangeven dat we de eerste Grand Prix in Nederland willen houden. Eerst in de Folgeren en dan geven we het stokje over aan Assen, dan houden we het in ieder geval in het noorden", vertelt Leon Bouma van de vereniging.

Primeur

En de vereniging heeft een primeur: de eigenaar van het materiaal heeft zich nog niet gemeld. "De vlag en auto's worden kennelijk niet gemist. De wagens komen beide uit Duitsland, en daar kennen ze het fenomeen van nieuwjaarsstunts niet. Aan de vermissing is nog helemaal geen ruchtbaarheid gegeven en dat willen we uiteraard wel graag. Maar helaas, niemand heeft zich gemeld, heel apart." De finishvlag is de officiële vlag die bij de TT in Assen wordt gebruikt.

Nu de coureurs nog

"Hopelijk zijn de Duitsers ons goed gezind, het blijft een gok. Als de opsporingsdienst op ons dak komt, dan is dat maar zo. We hebben ons best gedaan. En als ze zich niet melden, dan laten we de auto's mooi in het hok staan, tot ze zich melden. Dan hebben we ons eigen raceteam, nu alleen de coureurs nog!"
Verslaggever Remco de Vries praat met Leon Bouma
© Jan Bart Hof

'I' in Oldeberkoop

Bij de Geitefok in Oldeberkoop hebben ze de letter 'I' van 'I love Amsterdam' meegenomen uit de hoofdstad. De letter staat nu op een kar in het dorp met daarachter 'I AM Berkeap'. De letter is op 12 december al meegenomen.

Zorg in Nijega

In Nijega heeft de oudejaarsploeg zorgen over de zorg. Daar zegt aan het begin van het dorp een zelfgemaakte ambulance met allemaal borden eromheen van alles over. Ze vinden dat het helemaal verkeerd gaat met de zorg in Nederland. En dan hebben ze het bijvoorbeeld over de ziekenhuizen die failliet zijn gegaan in 2018.
© Hendrik Betten

Grote rollator in Elsloo

De oudejaarsploeg Vesuvius uit Elsloo heeft een grote rollator uit Landgraaf in Limburg gehaald. Het is eigendom van zorggroep Meander. De rollator van 7,5 bij 2 meter staat midden in het dorp bij de kroeg. Ze willen hiermee de aandacht vragen voor de vergrijzing en dat de zorg steeds minder wordt.
In de nacht van 17 op 18 december is de rollator van tussen de 600 en 700 kilo opgehaald met een vrachtwagen. Ze hebben in Landgraaf een spandoek opgehangen met de belofte dat de rollator weer terug komt. In Elsloo maakt men zich zorgen over de toekomst van de zorg in Nederland. In het dorp wonen nu al 70 mensen van boven de 65 jaar.
Zitbank en 'I love Fryslân'-letters in Haskerhorne
In Haskerhorne kwam nieuwjaarsdag een hele grote zitbank tevoorschijn en de letters van 'I love Fryslân'. Beide objecten zijn even 'geleend'. Daarnaast heeft de ploeg uit het dorp zelf nog een fietstunnel gemaakt voor een beter fietspad naar Joure toe.