Kunstevenement Te Plak in Nij Beets trekt veel bezoekers

Bij openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets was het ongewoon druk afgelopen vrijdag en zaterdag. Normaal is daar in deze tijd niets te doen, maar het winterkunstevenement Te Plak van Kunst in Opsterland zorgde voor veel aanloop. De auto's stonden tot en met de oprit naar het museum in de berm.
In koffer yllustreard it ferhaal fan Jahoud Saflo út Syrië © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Een grote groep kunstenaars was gevraagd om betreffende het thema 'te plak' bijdragen te maken, die veel verschillende installaties en andere kunstuitingen opleverden. Dat werd soms heel slim gecombineerd met de bestaande onderdelen van het museum de turfwinning.
Bijvoorbeeld het project van beeldend kunstenaar Alie Popkema met docent grafische vormgeving Jahoud Saflo. Beiden komen ze uit Bakkeveen, waar Saflo een nieuw bestaan probeert op te bouwen met haar man, nadat ze uit Syrië weg moest.

Waar ben jij 'te plak'?

Bij een gesprek over het thema kwamen woorden boven drijven die als wikkels om blokken turf in een schip waren te zien. Alie Popkema: "Waar ben je 'te plak'. Dat is zo bepalend, maar waar is Jahoud 'te plak'? vroeg ik me af." En dat was de basis voor het gesprek en uiteindelijk de hele installatie inclusief een tekening en een koffer met spullen uit Syrië.
Turf mei wurden oer it tema 'te plak' fan Jahoud Saflo en Alie Popkema © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Even verderop was een klein gebouw het toneel van een installatie met een niet mis te verstane boodschap over de ganzen in onze provincie, dat voor deze gelegenheid de naam ganzenhuis had meegekregen.
Onder het kopje 'Wanted dead' stond een lijst van de aantallen te schieten ganzen in onze provincie.

Lokstal met muziek en gedichten

Deelnemers Michel Pol, dichter Jan Kleefstra en muzikant Romke Kleefstra zijn het daar helemaal niet mee eens. Jan Kleefstra: "We verbazen ons erover dat dit hier gebeurt in Fryslân in het Culturele Hoofdstadjaar. En daar hoor je niemand over. Het is ook best confronterend. We willen wel iets maken dat onder de huid kruipt en we maken niet iets voor de gezelligheid."
Het veenarbeidershuisje werd zo een lokstal met muziek en gedichten.
Dichter Jan Kleefstra en Alie Popkema uit Bakkeveen
It guozzehûs fan Michel Pol, Jan Kleefstra en Romke Kleefstra © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De winterkunstmanifestatie is nu voorbij.