Jorrit Bergsma: "Ik wist dat de vorm groeiende was"

Het kon voor Jorrit Bergsma zondag eigenlijk niet op: hij pakte in Thialf zijn vijfde nationale titel op de 10 kilometer en dat deed hij bovendien in een nieuw baanrecord. "Het is mijn eerste baanrecord hier, dus dat is heel speciaal."
Jorrit Bergsma
En ook na al die andere titels blijft het ererondje, zei Bergsma. "Een Nederlandse titel is een heel mooie prijs om te winnen."

Eindigen met 29-blank

Het was een van de beste tien kilometers die Bergsma in zijn carrière heeft gereden, vond hij zelf. "Het was een heel goede rit. Ik kon echt afbouwen tot het einde. En dan eindigen met 29-blank, zo heb ik een tien kilometer nog nooit beëindigd."
Dat leverde dus een nieuw baanrecord op. De 12.43.70 was meer dan een seconde sneller dan het oude baanrecord van Sven Kramer, die de afstand op 28 december 2013 in 12.45.09 reed. "Ik ben nooit met het baanrecord bezig geweest", zei Bergsma. "De kwalificatie voor de WK afstanden is het belangrijkste." Daar mogen alleen de twee snelsten op de 10 kilometer heen.

Vorm is groeiende

Bergsma had al snel door dat er een goede tijd in zat. "Ik wist van mezelf dat de vorm groeiende was. De 5 kilometer van vrijdag was ook al heel goed. Ik ben nu meer uitgerust dan een paar weken geleden. We groeien steeds verder en dan komt zo'n rit eruit."
Nu op naar het volgende doel, want wat wil Bergsma nog meer? "Wereldkampioen, haha. Daar werken we nu naar toe."