Alles valt op zijn plaats voor Carien Kleibeuker door een weekje Inzell

"Ik had een beetje een valse start, maar langzaamaan valt alles op z'n plek." Carien Kleibeuker begon het seizoen niet goed, maar zondag pakte ze zilver op de NK afstanden op de 5000 meter. En dat komt, zei ze na haar race, allemaal door een weekje in Inzell.
Carien Kleibeuker sulver NK 5000 meter
"Daar waren we kortgeleden en we gingen eindelijk lekker schaatsen", vertelt Kleibeuker. Hoe was het eerder dit seizoen dan? "Ik had het gevoel dat ik aan het werk was. De hele tijd stevig rijden, snel naar de training, snel dit, snel dat." In Inzell was het anders. "Daar was het gewoon relaxed, heerlijk. Eindelijk lekke schaatsen en dat is waarom ik het zo leuk vind. Dan zie je dat dat z'n vruchten afwerpt."
De 40-jarige Kleibeuker is naast haar schaatscarrière tegenwoordig ook aan het werk. Dat is niet ideaal voor haar prestaties op het ijs. "Dat wist ik natuurlijk van tevoren en het is een hele uitdaging op zich. Maar op een gegeven moment, aan het begin van het seizoen, merkte ik dat de combinatie niet zo heel lekker liep."

Meer tijd voor schaatsen

Gelukkig krijgt ze van haar werk de ruimte om meer tijd voor het schaatsen te nemen. "Ik heb ontzettend leuke collega's en werk bij een leuk bedrijf. Ik heb nu onbetaald verlof gekregen en kan heel lekker schaatsen." Het werk staat dus even op een lager pitje en dat werpt z'n vruchten af. "Anders had ik hier zeker niet gestaan!"
Alleen regerend olympisch kampioene Esmee Visser was zondag sneller dan Kleibeuker, die nog nooit zo snel reed in Thialf. "Ik wist dat ik niet harder kon, dus ik was al ontzettend blij met m'n rit", zei Kleibeuker.

Woensdag gewoon aan het werk

Door haar tweede plaats mag ze ook naar de WK afstanden, begin februari in Inzell. Daarnaast rijdt ze ook de marathons. Hoe gaat ze dat combineren met haar werk? "Een heleboel van m'n collega's waren hier. Woensdag is het 2 januari toch? Dan ga ik gewoon aan het werk en overleggen wat er allemaal mogelijk is. Maar m'n collega's zijn heel trots, dus het komt vast goed."
Een ding is zeker: dinsdag staat Kleibeuker aan de start bij het NK marathonschaatsen.