Bergsma in baanrecord naar Nederlandse titel op 10.000 meter

Jorrit Bergsma heeft zondagmiddag in Thialf de Nederlandse titel op de 10.000 meter gepakt. De schaatser uit Aldeboarn deed dat in een nieuw baanrecord: 12.43.70. De Fries was daarmee te snel voor onder andere Patrick Roest. De kroonprins van het Nederlandse schaatsen reed 12.50.86. Het brons ging naar Douwe de Vries uit Heerenveen, in een persoonlijk record van 12.56.61.
Jorrit Bergsma
Bergsma en roest reden in de vierde rit tegen elkaar. Beide mannen hielden lang gelijke tred, maar met een machtige versnelling nam de Fries afstand van Roest. Dat leverde uiteindelijk dus een baanrecord op. De 12.43.70 was bovendien meer dan een seconde sneller dan het oude baanrecord, dat in handen was van Sven Kramer (12.45.09). Kramer noteerde die tijd op 28 december 2013.
Jorrit Bergsma na zijn baanrecord © www.orange-pictures.nl
Met zijn gouden medaille heeft Bergsma zich ook geplaatst voor de WK afstanden in Inzell. Ook de tweede plaats van Roest geeft recht op een startbewijs voor dat toernooi in februari. Een plaats bij de eerste vijf levert een startbewijs voor de wereldbeker op en dus kan Douwe de Vries die, samen met zijn bronzen medaille, in z'n zak steken.

Geen prijzen voor de broers

Bob de Vries viel met 13.06.12 buiten het podium en werd vierde. Hij pakte daarmee wel een startbewijs voor de wereldbeker. Zijn broer Bart de Vries kon in Thialf geen potten breken. De 30-jarige schaatser reed 13.30.06 en eindigde daarmee de tiende en laatste plaats.