Vitens: waterstoring om zes uur vanavond voorbij

Waterbedrijf Vitens zegt dat de waterstoring, die een groot deel van vooral zuidwestelijk Fryslân treft, voorbij is. Om 18.00 uur zou iedereen weer water moeten hebben en is de waterdruk ook weer hersteld. Omdat het om zo'n groot gebied gaat, duurt het herstel langer dan normaal.
Mensen kunnen nog wel even last hebben van een sputterende kraan. Mogelijk komt er eerst bruin water uit de kraan. "Draai dan de kraan open en laat het water lopen tot het weer helder is", adviseert Vitens. "Dit duurt meestal niet lang. Bruin water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor uw gezondheid."

Oorzaak: stroomstoring in Tjerkgaast

De problemen werden veroorzaakt door een korte stroomstoring zondagochtend in Tjerkgaast. Die duurde niet heel lang, maar heeft wel een fabriek van Vitens in Spannenburg getroffen. "Toen hebben we ons noodaggregaat aangezet en was de drinkwatervoorziening weer hersteld. Maar de stroomstoring heeft ook schade aangericht aan onze technische installateurs. Dat heeft er voor gezorgd dat er sinds 13.30 geen water meer is."
En dat gaat om een groot gebied: "Spanningburg is een van onze belangrijkste drinkwaterproductielocatie's in Fryslân en daar heeft een vrij groot gebied nu last van." Daarbij gaat het om plaatsen als Joure, Sneek, Akkrum en Balk, en de omgeving van die plaatsen.
Vitens-wurdfierder Judith Zuiderhout
Mensen in onder andere Sneek nemen vast het zekere voor het onzekere: het is druk in de supermarkt bij de schappen met water.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries