Antoinette de Jong weer kampioen, maar "ik kan nog veel sneller"

Antoinette de Jong pakte zaterdag in Thialf haar tweede nationale titel op de 3000 meter, in een tijd van 4.00.64, maar het kan volgens de Rottumse nog beter. "Op een gegeven moment gaat in mijn hoofd een knop om naar de vechtstand", zei De Jong. "Dat moet ik wat langer uitstellen, dan kan ik nog veel sneller."
Antoinette de Jong
De Jong was vrijdag nog niet helemaal tevreden, want toen 'raakte' ze ze niet goed. Dat was zaterdag anders. "Het voelde alweer veel beter. Toen ik op het middenterrein stond, vond ik het koud, maar dat is alleen maar goed, want daar wordt het ijs harder van. Nu raakte ik ze ook goed, dus daar ben ik blij mee."
Het is dus haar tweede titel op de afstand en er is vergeleken met een jaar geleden wel iets veranderd. "Je voelt dat mensen iets van je verwachten, het komt niet meer uit de lucht vallen", zegt De Jong. "En ik verwacht ook iets van mezelf."

Tegenstand nodig

De Jong reed zaterdag in haar rit al snel weg van Esmee Visser. "Ik dacht dat ze er misschien iets langer onderdoor zou komen en dat we er zo een race van konden maken, maar ik was haar na de eerste ronde al kwijt. Dat was wel jammer." De Jong schrok zelf ook een beetje van haar rappe start: "Ik dacht: shit, ik wil die laatste twee rondjes ook nog hard rijden. Dan heb ik een tegenstander nodig, maar die was er dus niet."
De titel is voor De Jong niet genoeg. Ze wil sneller. "Ik had heel graag het baanrecord terug willen pakken. Aan de andere kant: net boven de 4 minuten, dat geeft ook wel vertrouwen. En ik weet dat het harder kan, dus het is mooi om met dat in het vooruitzicht hard te trainen richting het EK allround." Dat kampioenschap is van 11 tot en met 13 januari in Collalbo, Italië.
Die kont moet gewoon naar beneden.
Antoinette de Jong
De Jong weet ook hóe ze sneller kan: "Die kont moet gewoon naar beneden. Als ik dat langer volhoud, dan kan ik nog veel sneller. Ik moet de vechtstand wat langer uitstellen. In de training lukt dat wel, maar in de wedstrijd nog niet altijd. Daarin wil ik me verbeteren."