De Cneudt volgend jaar met Lutgerdina Smeltekop in kleine A van IFKS

Schipper Bernd de Cneudt en zijn bemanning zeilen voortaan niet meer met het skûtsje de Eemlander. Onder de naam Skûtsje Vereniging Eemland hebben ze wel een ander skûtsje overgekocht: de Lutgerdina Smeltekop. Daarmee gaan ze zeilen in de kleine A-klasse van de IFKS.
De Lutgerdina Smeltekop in 2016, toen Andries Honing de eigenaar was © Martin de Jong
De Lutgerdina Smeltekop werd in 1904 gebouwd op de werf De Nijverheid in Drachten. De opdrachtgever was toen Hendrik Annes Bosgra uit Burgum. Sinds 1988 is Andries Honing de eigenaar, maar hij verkoopt het nu dus aan de oud-bemanning van de Eemlander.
In 1982 werd Nico Hoek met de Lutgerdina Smeltekop kampioen van de eerste IFKS. Een jaar later was hij weer de beste.

Droom die uitkomt

Schipper De Cneudt noemt de aankoop een droom die uitkomt. "Ik ben bijna op dit historische schip geboren." De komende jaren wil de bemanning het skûtsje zo verbouwen dat ze in de kleine A-klasse mee kunnen doen om de prijzen.
De Cneudt heeft de afgelopen drie jaar met de Eemlander vier dagzeges behaald in die klasse. Dit jaar werd hij vijfde in het eindklassement, in 2017 tweede en in 2016 vierde.

Renoveren

Deze winter gaan de nieuwe eigenaren van de Lutgerdina Smeltekop al aan de slag. Het skûtsje wordt langer: van 15.65 meter naar 17.09 meter. Dat is nodig, zeggen ze, om de komende jaren bovenin mee te kunnen draaien. Een jaar later wordt het schip verder gerenoveerd.