Janine Smit verrast door titel op 500 meter: "Het was echt een goede rit"

Janine Smit uit Heerenveen, de nieuwe nationaal kampioene op de 500 meter, was overvallen door haar titel. "Ik ben nog nooit Nederlands kampioen geweest, dus het was wel een verrassing", zei ze na afloop. "Supermooi, ik ben echt ontzettend blij."
Janine Smit Nederlânsk kampioen 500meter
Smit reed bovendien haar beste tijd ooit in Thialf. "Het was echt een goede rit", zei ze. "Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar het was goed." Haar doel was om bij de beste drie te eindigen, want daarmee zou ze zich kwalificeren voor de WK afstanden. "Ik wilde hier een goede rit neerzetten en dan wist ik dat ik mee kon doen om die eerste drie plekken."
Na haar rit zocht ze haar vriend Jesper Hospes, die vrijdag negende werd, direct op. "Hij was ook helemaal blij!"
Letitia de Jong sulver op NK 500 meter
Negen honderdste achter Smit eindigde Letitia de Jong uit Feanwâlden op de tweede plaats. Geen titel dus, maar ze plaatst zich wel voor de WK afstanden. "Dat was uiteindelijk het doel." Haar race was niet optimaal, zei ze. "Het ging niet helemaal zoals ik wilde. Dat is jammer, want anders had de winst er misschien wel ingezeten."
Wat ging er dan mis? "Ik had wel een goede start. Normaal is het rondje dan iets meer mijn kracht, maar de laatste binnenbocht ging niet heel goed. Op die hoge snelheid laat je dan iets liggen en dan neem je ook minder snelheid mee het laatste rechte stuk op."

Goede zaken voor EK sprint

Met haar tweede plaats doet De Jong ook goede zaken voor de plaatsing voor het EK sprint. De beste schaatssters in een combinatieklassement over de 500 en 1000 meter mogen daar naartoe. "De 1000 moet nog worden gereden, maar degenen die daar goed op zijn, staan nu al wat achter mij. Alleen Janine staat er net voor, maar normaal gesproken rijd ik net wat harder op de 1000 meter. Een prima dag."
Femke Kok nei 500 meter NK
De 18-jarige Femke Kok verraste iedereen én zichzelf met een dik persoonlijk record. De schaatsster uit Nij Beets reed 38.54 en dat was goed voor de vijfde plaats. "Ik had nooit verwacht dat ik zo'n hap van mijn persoonlijke record af zou rijden", zei ze. "Heel mooi dat het dan bij zo'n wedstrijd gebeurt."
Ik dacht: 'Oh, het gaat best goed, nu moet ik doorgaan'.
Femke Kok na haar opening van 10.7
De start was direct goed. "Ik open bijna nooit 10.7. Dus toen ik dat op de kruising zag, dacht ik 'oh, het gaat best goed, nu moet ik doorgaan'. En toen kwam er zo'n mooie tijd uit."
Met haar prestatie zou Kok nu ook de wereldbekerwedstrijden mogen rijden, maar het is nog maar de vraag of dat in haar drukke schema past, want ze schaatst nog in het juniorencircuit. "Ik heb er nog helemaal niet naar gekeken, naar dat schema. En ik heb het ook al heel druk met al die juniorenwedstrijden, dus we zien wel."