Antoinette de Jong pakt NK-titel op 3000 meter, zilver voor Wüst

Antoinette de Jong heeft zaterdagmiddag in Thialf op het Nederlands kampioenschap de 3000 meter gewonnen. De schaatsster uit Rottum reed met 4.00.64 de negende tijd ooit in het Friese ijsstadion. De tweede plaats ging naar Ireen Wüst met een tijd van 4.01.29. Carlijn Achtereekte pakte het brons met 4.01.77.
Antoinette de Jong
De Jong en Wüst hebben zich ook geplaatst voor het WK afstanden in Inzell. Een plaats bij de top-drie geeft recht op een startbewijs voor dat toernooi in februari.

Anema gediskwalificeerd

De 3000 meter eindigde voor Reina Anema in een teleurstelling. De schaatsster uit Gorredijk reed met 4.04.18 wel een persoonlijk record, maar die gaat nooit officieel de boeken in. Anema werd vanwege een verkeerde wissel gediskwalificeerd.
Haar tijd zou niet goed genoeg zijn voor plaatsing voor het EK allround. De beste drie vrouwen in een combinatieklassement over de 1500 en 3000 meter mogen naar dat toernooi in het Italiaanse Collalbo. Wüst en De Jong hoorden, net als Achtereekte, wel bij de top-drie van dat klassement.
Reina Anema

Meevaller Kleibeuker

De diskwalificatie van Anema is voor Carien Kleibeuker uit Heerenveen een meevaller. Zij eindigde daardoor op de vijfde plaats en heeft zich daarmee in principe geplaatst voor de resterende wereldbekerwedstrijden. Yvonne Nauta kwam met 4.09.41 tekort voor een topklassering.