Roest is Bergsma en Kramer weer de baas op 5000 meter

Jorrit Bergsma en Sven Kramer zijn er vrijdagavond niet in geslaagd Nederlands kampioen op de 5000 meter te worden. De Friese schaatsers pakten allebei wel een medaille. Het zilver ging met 6.12.68 naar Bergsma, terwijl Kramer brons pakte met 6.13.82. Patrick Roest was evenals tijdens het wereldbekerkwalificatietoernooi de snelste: hij zat met 6.09.36 maar net boven het baanrecord.
Jorrit Bergsma
Het is al de derde keer dit seizoen dat Kramer een wedstrijd over 5000 meter niet weet te winnen. Ook twee weken geleden op de wereldbeker in Thialf ging de schaatser uit Heerenveen er niet met het goud vandoor. Toen waren de Rus Danila Semerikov (goud) en opnieuw Patrick Roest (zilver) hem te vlug af.
Sven Kramer

Startbewijzen WK

Met de podiumplaatsen hebben Kramer en Bergsma zich wel geplaatst voor de 5000 meter op de WK afstanden in Inzell. Een plekje bij de beste drie geeft recht op een startbewijs voor dat toernooi in februari.
Douwe de Vries

Meer Friezen

Douwe de Vries kwam met 6.16.69 tekort voor het podium. Hij eindigde als vierde. De strijd tussen de broers Bob en Bart de Vries werd gewonnen door Bob. Hij reed 6.23.27, terwijl Bart niet harder kon dan 6.26.64. Marwin Talsma uit Grou werd met 6.36.53 teleurstellend zeventiende.