DDFK neemt ruim voldoende mensen met arbeidsbeperking in dienst

Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland, de gemeenten die in 2019 zullen fuseren tot de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân, hebben het afgelopen jaar ingezet op het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. In totaal zijn er 25 mensen aangenomen. De afspraken en doelstellingen hiervoor komen uit het Sociaal Akkoord dat de overheid, het bedrijfsleven en de vakbonden in 2013 hebben gesloten.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Wethouder Paul Maasbommel
"Wij zitten ruim boven de doelstelling die we zouden moeten halen op dit moment", zegt wethouder Paul Maasbommel. "We moesten 14,6 mensen of fte in dienst nemen. Dat klinkt heel vreemd, maar dat is de berekening. En daar zaten wij boven."
Het gaat om zogeheten 'afspraakbanen'. "Voor mensen die moeilijk een baan bij een reguliere werkgever kunnen vinden en die dus een steuntje in de rug nodig hebben", aldus Maasbommel. Sinds 1 januari 2015 kunnen die niet meer terecht bij de sociale werkvoorziening.
In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat er in 2026 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moeten zijn gecreëerd; 25.000 daarvan bij de overheid en de rest bij het bedrijfsleven. Veel overheidsorganisaties blijven echter achter.