Fryske top 100 nog nooit zo populair bij publiek en artiesten

De Fryske top 100 is populairder dan ooit bij zowel het publiek als de Friese artiesten. Op tweede kerstdag kwam er een recordaantal stemmen binnen voor de lijst met de beste Friese liedjes. Maar liefst 51.825 stemmen, tegenover 37.570 stemmen vorig jaar. Er zijn dit jaar ook 18 nieuwkomers in de Fryske top 100, waarvan twee in de top-tien.
Het belpanel had het druk met honderden telefoontjes © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Opvallend is dat er veel actie is gevoerd om sommige nummers in de Fryske top 100 te krijgen. De Hûnekop en Piter Wilkens hebben de meeste noteringen in de lijst, met elk negen. Opvallend hoog in de lijst staat Andries de Vries. Hij komt nieuw binnen op nummer 15 met zijn nummer 'Bist do makke foar my'. Ook Jos Harteveld is een hoge nieuwe binnenkomer met het nummer 'Bist yn myn hert' op 25.

Waardering

Al jaren zendt Omrop Fryslân op oudjaarsdag de Fryske top 100 uit. Voor sommige artiesten betekent een notering een vorm van waardering voor hun werk. Marcel Smit: "De Fryske top 100 is zo langzaam maar zeker een stukje cultuur geworden. Ik ben er trots op dat mijn liedjes er al jaren in staan en daarmee dus de waardering krijgen van de liefhebbers van Friese muziek."

Uitzending

De Fryske top 100 wordt op 31 december van 13.00 tot 00.00 uur uitgezonden op radio, televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app. De volledige lijst, behalve de top-tien, is terug te lezen op Frysketop100.nl.