Toekomst Garnalefabryk in Moddergat staat op losse schroeven

De toekomst van de Garnalefabryk in Moddergat is opnieuw onzeker. Het bestuur van het museum is het oneens met Anke Bijlsma, die sinds twee jaar verschillende activiteiten ontwikkelde in het gebouw. Zij stopt er per 1 januari mee. Het bestuur wil terug naar alleen museale activiteiten rond de garnaal, zoals vangst, transport en consumptie.
Takomst Garnalefabryk yn Moddergat
Bijlsma maakte van het verliesgevende museum weer een actief centrum met meerdere culturele activiteiten. Ze begrijpt niet waarom het bestuur terug wil naar de situatie van vroeger. De fabriek werd met gemeenschapsgeld gered van de ondergang, maar onderhoud van het terrein is moeilijk en duur en het ligt er inmiddels verwaarloosd bij. "Het bestuur heeft de ontwikkeling van het terrein steeds op de lange baan geschoven. En klanten zegden de huur weer op, als ze zagen hoe het er hier bijligt", vertelt Bijlsma.
© Ministearje fan Ekonomyske Saken
Het plan van Bijlsma om het gebouw te kopen om het zo veilig te stellen voor de toekomst, ziet het bestuur niet zitten. En nu ze zelf wordt geconfronteerd met een huurverhoging van dertig procent, is voor haar de maat vol en stopt ze ermee. "Ik wil heel graag verder, maar het museum heeft andere prioriteiten", zegt Bijlsma.
Anke Bijlsma © Omrop Fryslân, Oane Hoekstra
Gert Heeringa, bestuursvoorzitter, laat weten dat het museum en het museale erfgoed in eigen bezit moet blijven. Ze willen dus weer terug naar de strikt museale activiteiten. "We hebben lang overwogen om door te gaan met Anke Bijlsma, maar we konden het niet eens worden over de deelvoorwaarden", zegt Heeringa.
De huur moet omhoog om die kostendekkend te krijgen. Als de exploitatie van het museum niet lukt, dan willen ze opnieuw bekijken wat ze dan gaan doen. Bijlsma geeft aan dat ze in de toekomst weer beschikbaar is, als ze er met het bestuur wel uit kan komen.
Anke Bijlsma