Melkveehouder Dijkstra zet zich in voor weidevogels, maar ziet toekomst somber in

Marten Dijkstra is melkveehouder in Aldeboarn. Daarnaast zet hij zich ook in voor de weidevogel. Zijn vader deed aan weidevogelbeheer en dat heeft hij overgenomen. "Mijn familie werkt hier al bijna 200 jaar", zegt Dijkstra. "Dat bedrijf wil ik in goede staat doorgeven. Als je de grond in goede conditie houdt, dan heb je economisch rendement én heeft de natuur een kans."
Marten Dijkstra © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
In 2010 stond Dijkstra op het punt te stoppen met de zorg voor weidevogels, maar toen kwamen er een paar experts bij hem. Marten paste wat aan in zijn weilanden, waardoor hij toch door kon gaan. "We hebben hier plas-drassen. Dan maak je het gebied nat: je zet een stuk land vol water. Zo creëer je een foerageergebied voor de vogels."
Dat is vooral handig wanneer het droog is, zegt Dijkstra. "Dan is de grond keihard. De vogels prikken met hun snavel in de grond, maar dan komen ze er niet in en kunnen ze niet bij de wormpjes."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Dijkstra is niet positief over de toekomst van de weidevogel. "Als we zo doorgaan, dan zie ik het somber in", zegt hij. "De vogelstand, het broedsucces, loopt zelfs achteruit op plaatsen met een grote biodiversiteit en hoge waterstanden."

Verkeerde trend

Volgens Dijkstra zijn er genoeg boeren die zich inzetten voor de weidevogel, maar zijn het de steenmarters, vossen en buizerds die het bestaan van de weidevogel moeilijk maken. "Het gaat er niet alleen om dat we de nesten beschermen, maar dat we de vogels laten opgroeien. Dan komen er ieder jaar meer. Maar we zien juist een andere trend: dat het er steeds minder worden. In één avond worden er soms 50 nesten opgegeten. Het is niet in balans."
We maken zo een lopend buffet voor de predatoren.
Marten Dijkstra
Om de weidevogels te helpen, moet er volgens Dijkstra iets worden gedaan tegen de predatoren. "Als we de weidevogels een kans willen geven, dan moeten we het in balans brengen. Heel cru voor de vossen en steenmarters, maar zo is het", zegt hij. "Het is nu dweilen met de kraan open. We maken zo eigenlijk een lopend buffet voor de predatoren."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Van de weidevogels die vaak boven het gebied van Dijkstra vliegen, vindt hij de kieviet het mooist. "Vanwege de beweging die de kieviet maakt en hoe die kan zingen. Maar de tureluur vind ik een beetje onderbelicht. En ook als er grutto's boven m'n hoofd vliegen, is het prachtig. Eigenlijk heb ik geen favoriet, wat dat betreft. Als ze er allemaal maar zijn."
Marten Dijkstra