Meer koeriers, meer ongelukken: "Je moet ogen in je voor- en achterhoofd hebben"

"Pakketbezorgers maken het verkeer onveilig", zei Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag. Het wordt steeds drukker met bestelbusjes op de weg en in woonwijken. Dat komt omdat mensen meer en meer bestellen via internet. "Het is verschrikkelijk druk", stelt ook koerier René Monsma. "Maar ik heb mijn mensen opdracht gegeven om langzaam te rijden. Ogen in je voor- en achterhoofd hebben, dat is het geheim."
Mear koeriers, mear ûngelokken
Volgens VVN rijden chauffeurs vaak te hard in woonwijken en 30-kilometerzones, maar ook foutparkeren en andere overtredingen komen vaker voor. Pakketbezorgers proberen wel minder te rijden door betere planning en meer afhaalpunten te organiseren, zodat niet elk pakje bij de klant thuis hoeft te worden afgeleverd. Als klanten meer kiezen voor het ophalen van bestellingen bij een afhaalpunt, kunnen koeriers minder kilometers rijden. Dat is ook nog beter voor het milieu.
© Omrop Fryslân
Wij rijden zoveel mogelijk stapvoets.
Koerier René Monsma
René Monsma van Pakketbezorging Franeker e.o. merkt wel dat er steeds meer bestelbusjes in de bewoonde gebieden komen. "Wij rijden zoveel mogelijk stapvoets. Ook proberen we defensief te rijden, door van tevoren situaties in te schatten. Als er bijvoorbeeld een bal de straat op rolt, kun je wel nagaan dat er een kind achteraan komt. Dat soort zaken", zegt Monsma.
Pakketbezorger René Monsma