Iepen Doarp: een terugblik op de serie over Feanwâldsterwâl

In 129 afleveringen leerden de luisteraars van Omrop Fryslân dit jaar de inwoners van het dorp Feanwâldsterwâl kennen. Sippy Tichelaar en Sjoerd Litjens maakten de radioreportages met de titel Iepen Doar(p). Het was een intensieve opdracht waar Sjoerd Litjens de bedenker van is.
© Simone Scheffer Omrop Fryslân
Hij betrok Sippy Tichelaar bij het project. De twee journalisten maakten de verhalen met de bewoners van het oude veendorp. Een grote verscheidenheid in verhalen over het dorp, maar ook over de manier van leven en denken van dorpelingen kwam naar boven. Soms heftig, maar ook fleurig of juist confronterend. Het gaf gedurende het jaar een mooi beeld van de dorpssamenleving. Feanwâldsterwâl als symbool van de plattelandsbevolking.

Uit de klauwen

Volgens Sjoerd Litjens begon het met een klein idee en is het project behoorlijk 'uit de klauwen' gelopen. Op een positieve manier dan. Zo is er tot 6 januari 2019 een expositie in dorpshuis de Schierstins in Feanwâlden over Iepen Doar(p). Voor de journalist was het ook een terugkeer naar het dorp waar hij opgroeide. Zijn instelling 'elk leven is een portret waardig' bracht hem op het idee van Iepen Doar(p).
Er is ook een fotoboek gemaakt van het project. De foto's zijn gemaakt door Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte. Het zijn foto's die een beeld schetsen van de mensen en het leven in het dorp. Het boek is te koop via de website van Iepen Doar(p). Op dezelfde website zijn alle afleveringen die bij Omrop Fryslân zijn uitgezonden ook terug te luisteren.

Buro de Vries

Zondag 23 december blikken we met Sippy en Sjoerd terug op het project, dat ook onderdeel was van LF2018. Ze maakten zelf een kleine selectie van de afleveringen die ook in de uitzending voorbijkomen.