Mar-athon van Sneek kan nu ook op de fiets

De Mar-athon van Sneek wordt komend jaar flink uitgebreid. Zo komen er meer hardloopafstanden en is er een wedstrijd voor kinderen. Maar er komt ook een extra discipline bij, want er kan nu ook op de fiets worden meegedaan. Dat maakte de organisatie zaterdag bekend op een persconferentie voorafgaand aan de inschrijvingen.
© Jitze de Vries
Volgens Syb van der Ploeg, een van de organisatoren van het evenement, is het nodig om te vernieuwen. "We organiseren nu voor de vijfde keer de Mar-athon en je merkt dat er bij de vaste deelnemers ook vraag is naar nieuwe elementen en routes. Ik ben zelf ook een hardloper en begrijp dat dus heel goed."

Niet meer starten in Terherne

De grootste verandering van de route is dat er niet meer wordt gestart in Terherne, zoals het in de vorige edities bij een deel van de routes gebruikelijk was. "Dat was altijd een hoop gedoe en ook relatief duur, omdat de mensen er met bussen heen moesten. Bovendien moest daar ook altijd een startlocatie worden ingericht en dat is allemaal niet niks." Door dat nu te schrappen kunnen de kosten wat lager worden gehouden en is er volgens Van der Ploeg ruimte voor een betere aankleding van het parcours.
© Evert van den Berg

Een familieactiviteit

Dat er nu ook kan worden gefietst, moet van het evenement ook meer een familieactiviteit maken. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen de kans te geven mee te doen. Op zaterdag zijn er naast de hardloopwedstrijden daarom wandeltochten ingepland en op zondag is er naast een mountainbiketocht ook een familiefietstocht.
De organisatie van de Mar-athon werkt dit jaar ook samen met het Healthy Aging Network Noord Nederland, om te proberen ook nieuwe groepen actief te krijgen. Aan de laatste editie deden zo'n 6000 deelnemers mee, maar de organisatie hoopt in 2019 daar overheen te gaan.
Mar-athon fan Snits kin dit jier ek op de fyts