Zwarte cijfers, maar toch een zorgelijke situatie bij SC Heerenveen

Sportclub Heerenveen heeft het afgelopen seizoen 6,1 miljoen winst gemaakt. Het seizoen ervoor was dat nog 1,5 miljoen euro verlies. Deze cijfers zijn terug te zien in het jaarverslag van het seizoen 2017/2018, dat SC Heerenveen vrijdag bekendmaakte. De winst lijkt mooi, maar zonder transfers zou Heerenveen een verlies van 5,8 miljoen euro lijden.
It Abe Lenstra Stadion © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Heerenveen verkocht afgelopen seizoen een flink aantal spelers. Met name de transfers van Jeremiah St. Juste (Feyenoord), Joost van Aken (Sheffield Wednesday), Dennis Johnsson (Ajax) en Sam Larsson (Feyenoord) leveren Heerenveen flink wat geld op.
Ook de transfer van Denzel Dumfries naar PSV (zo'n 5,5 miljoen) is meegenomen in deze berekening. In totaal levert dit 17 miljoen euro op. Alleen de transfer van Henk Veerman is niet in deze berekening meegenomen. Dat zorgt ervoor dat Heerenveen volgend seizoen, naar alle gedachten, tegen een verlies aanloopt.

Minder tv-geld

De omzet is weer gekelderd. Van 18,2 naar 16,3 miljoen euro. Dat komt onder andere door minder tv-geld (1,2 miljoen), omdat Heerenveen op de ranglijst van de laatste tien jaar, twee plekken is gedaald. Voor het seizoen 2018-2019 weet Heerenveen wel dat zij weer een plaats stijgen, met dank aan de achtste plaats afgelopen jaar, en daarmee 7 ton extra krijgt.
Naast minder tv-geld zijn de commerciële inkomsten ook gedaald en zijn er minder inkomsten, omdat er minder toeschouwers naar het stadion komen. Daarnaast zijn de Feanshop en de hoofdingang verbouwd en zijn de personeelskosten met dik twee ton toegenomen naar 11,4 miljoen eruo.

Eigen vermogen

De winst van 6,1 miljoen is volledig toegevoegd aan het eigen vermogen. Het eigen vermogen van SC Heerenveen is nu dik 26 miljoen. In 2013 was dit eigen vermogen nog 16,5 miljoen euro en afgelopen jaar was het 19,9 miljoen.
De liquide middelen, het geld wat Heerenveen direct ter beschikking heeft, is met bijna vier miljoen gedaald: 8,3 miljoen naar 4,5 miljoen. Met name dat laatste is zorgelijk. De liquide middelen zijn wel vaker laag geweest, maar dat Heerenveen zoveel moest inleveren, geeft zorgen over de toekomst. In het jaarverslag schrijft Heerenveen dan ook dat zij bezorgd zijn. Zonder transferbedragen overleeft Heerenveen niet.
Teveel afhankelijk van transferinkomsten
Algemene directeur Luuc Eisenga, die de club per 1 maart verlaat, schrijft in het jaarverslag het volgende: "We moeten echter strenger waken voor stijgende kosten, omdat we anders nog steeds te veel afhankelijk zijn van transferinkomsten. Alhoewel het aantrekken, opleiden en vermarkten van spelers tot één van de primaire doelstellingen behoort van SC Heerenveen. Het aanjagen van de commerciële omzet, het minimaal vasthouden van mediagelden en de beperking van een aantal kosten dient de leidraad te zijn voor 2018/2019 en daarna."
Verslaggever Roelof de Vries over SC Heerenveen