Friese gemeenten komen met campagne voor veilig carbidschieten

In veel Friese gemeenten kunnen carbidploegen op Oudjaarsdag met een vergunning schieten. Ook de gemeente Dantumadiel, Dongeradeel, Kollumerland en Ferwerderadiel doen mee aan het project 'Wa is de BOCK?' en hebben voor zestig plekken in de gemeenten vergunningen afgegeven. BOCK staat in dit verband voor Bewust Oplettende Carbid-Knaller.
Wa is de Bock? © Omrop Fryslân, René Koster
De campagne is oorspronkelijk een initiatief van Brandwondencentrum Groningen, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. Het wordt gesteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting, meerdere Friese gemeenten en de Veiligheidsregio Fryslân.

Plattelandstraditie behouden

Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel is een van de motoren achter het initiatief. Volgens hem is de actie bedoeld om deze plattelandstraditie te behouden, door het schieten veiliger te maken.
Een vergunning wordt alleen afgegeven voor plekken waar de overlast beperkt is, en voor groepen die zich aan een aantal spelregels willen houden. Die regels hebben te maken met de locatie, het materiaal, de wijze van het aansteken en de beschikbaarheid van veiligheids- en EHBO-materiaal.
Wa is de BOCK?