Harlingen is kerstkaartenhoofdstad van Fryslân

Heb jij je kerstkaarten voor dit jaar al op de bus gedaan? En heb je toevallig een kaartje gestuurd naar je oudoom, oma of nichtje in Harlingen? De meeste kerstkaarten in Fryslân werden in 2017 namelijk verstuurd naar mensen in Harlingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse kerstkaartenonderzoek van Greetz, het online platform voor het versturen van kaartjes en andere attenties.
© Greetz
De meeste kerstkaarten in de provincie Fryslân werden in 2017 dus verstuurd naar Harlingen. Op de tweede plaats staat Heerenveen. Daarna volgt Leeuwarden.

Tweede plaats

Landelijk gezien staat Fryslân op de tweede plaats. Op één provincie na worden de meeste kerstkaarten verstuurd naar adressen in Fryslân. De inwoners van Drenthe lijken het populairst. Zij ontvingen, voor het tweede jaar op een rij, de meeste kerstkaarten van het hele land. De top drie wordt afgesloten door Groningen.
De Limburgers lijken de minste kerstkaarten te ontvangen. Zij staan onderaan de lijst.

Wie stuurt de kaartjes?

Het zal niemand verbazen dat de meeste kaartjes in Nederland worden verstuurd door vrouwen. Maar liefst 77 procent van de beste wensen wordt door vrouwen op de bus gedaan.
Kerstkaartjes lijken hip! De verstuurders worden ieder jaar jonger. Zo is een derde van de zenders jonger dan 35 jaar. Ruim de helft is tussen de 35 en 54. Slechts 13 procent is ouder dan 55 jaar. In die laatste categorie was dat het jaar ervoor nog 34 procent.