Inwoners Burum zullen 'grote oren' missen

Veel mensen in Burum reageren teleurgesteld op het nieuws dat de grote satellieten bij het dorp verdwijnen naar het buitenland. Het 'grutte ear' of 'greate ear' staat sinds 1973 in Burum. Het wordt officieel Satellietgrondstation 12 genoemd. Het beheer is in handen van het bedrijf Stratos.
© Wikipedia
De meeste mensen waar Omrop Fryslân donderdag mee sprak, reageren teleurgesteld op het verdwijnen van een deel van de schotels in de omgeving. "Het geeft nog een klein beetje werkgelegenheid. Er zijn twee mensen in ons dorp die er werken, voor die mensen vind ik het wel jammer dat het zo afloopt", zegt inwoner Bea de Vries. Ook Steven van der Let kan zich nog niet voorstellen dat de grote schotels er in 2020 niet meer staan. "Nee, ze horen bij Burum en ik vind ook dat ze moeten blijven staan."
Wilma Mulder zit zelf in de datatechnologie. Ze weet daarom een beetje hoe het werkt op het park. "Volgens mij blijven de grote satellieten staan voor de communicatie van schepen. Wij hebben een bedrijf in datatechnologie. We worden wel betrokken bij de ontwikkeling van 5G."

"De grote oren horen gewoon bij Burum"

"De grote oren horen gewoon bij Burum", zegt mevrouw De Vries. "Ergens anders zijn er protesten tegen zonneparken en windmolens in het landschap, maar wij maken ons gewoon niet zo snel druk."
Wilma Mulder denkt niet dat de schotels zo snel zullen verdwijnen. "Er loopt gewoon nog een contract tot 2020. En Ik verbaas me er wel over. 5G is juist de bedoeling om te gebruiken op het platteland. Waar in Europa kun je nou een alternatieve plaats vinden voor die satellieten?"