Vijftig ontslagen bij Hartman in Sexbierum

Bij glastuinbedrijf Hartman in Sexbierum worden de komende dagen zo'n vijftig mensen ontslagen. Directeur Kenaad Tewarie van de groenteteler Hartman heeft dat de medewerkers van het bedrijf woensdag medegedeeld.
Kassen © Shutterstock.com
De ongeveer 140 medewerkers van het bedrijf krijgen maandag van de leiding te horen wie in januari mag blijven en wie niet. Sommigen werken al meer dan twintig jaar bij Hartman.
De firma Hartman werd in mei vorig jaar overgenomen door The Fruit Farm Group uit België. Sinds die tijd draait het bedrijf met miljoenenverlies. Inkrimping is volgens de directie nodig om te overleven.
Volgens verschillende medewerkers van Hartman had de door The Fruit Farm Group aangestelde leiding onvoldoende kennis van het telen van komkommers en zijn er veel fouten gemaakt. Dorpsbelang Sexbierum is op de hoogte van het slechte nieuws en noemt het massaontslag "een mokerslag voor het dorp".
Triest nieuws.
Sander de Rouwe
Gedeputeerde Sander de Rouwe van economische zaken laat in een eerste reactie weten dat hij "erg geschrokken" is van het nieuws van de ontslagen. De gedeputeerde heeft het over "triest nieuws" en "een klap voor de streek". De provincie is nog niet door het bedrijf zelf geïnformeerd over de ontwikkelingen. De Rouwe zal zelf contact zoeken met het bedrijf en met de gemeente Waadhoeke om zich verder over de situatie te laten informeren. De provincie hoopte eerder dit jaar nog om de grond aan de firma Hartman te verkopen in verband met mogelijke uitbreiding.