Cambuur in achtste finales van KNVB Beker onderuit tegen Fortuna Sittard

SC Cambuur is er niet in geslaagd de kwartfinale van de KNVB Beker te bereiken. De Leeuwarders gingen in de achtste finales in het Fortuna Sittard Stadion met 2-1 onderuit tegen Fortuna Sittard uit de Eredivisie.
Mark Diemers (Fortuna) in balbezit, Nino van den Beemt (Cambuur) achtervolgt © Orange Pictures
De thuisploeg kreeg na veertien minuten de eerste grote kans van de wedstrijd. Oud-Cambuurspeler Mark Diemers kwam oog in oog te staan met doelman Xavier Mous, maar het lukte hem niet om te scoren. De tweede kans van de Limburgers was wel raak. Lisandro Semedo kreeg teveel ruimte van de Leeuwarder verdediging, waarna hij Mous met een geplaatst schot in de korte hoek kansloos liet. De bezoekers kwamen in de eerste helft niet tot een echte kans.

Debuut voor Etten

Het gebrek aan kansen was voor trainer René Hake reden genoeg om tijdens de rust in te grijpen. De oefenmeester haalde Kevin van Kippersluis en Kevin Schindler eruit en verving hen door Tyrone Conraad en Rutger Etten. Laatstgenoemde maakte daarmee zijn officiële debuut voor de Leeuwarders.
De wissels hadden niet veel effect, want ook na rust was de eredivisionist beter. De Amerikaanse spits Andrija Novakovich was een paar minuten na rust dichtbij de verdubbeling van de Limburgse voorsprong, maar hij kopte van dichtbij over het doel. Na een uur kreeg spits Karim Rossi een kans op de gelijkmaker, maar zijn schot mistte richting en ging naast het doel van Fortuna.
Mark Diemers (Fortuna) en Nino van den Beemt (Cambuur) in duel © Orange Pictures

Paal redt Cambuur

In de 64e minuut kregen de Forntunezen via Novakovich de grote kans op de 2-0. De spits ging dwars door de verdediging van Cambuur, maar de paal bracht redding voor de eerstedivisionist. Een paar minuten later kwam Cambuur weer goed weg. Novakovich kopte een voorzet voorbij keeper Mous, maar de grensrechter had de vlag al omhoog voor buitenspel. Het bleef dus 'maar' 1-0.

Tweede treffer

In de 81e minuut leek het duel te worden beslist door een doelpunt van Lazaros Lamprou. De Griek kopte de bal knap voorbij de doelman van de Leeuwarders. Een opstootje in de slotfase zorgde er nog voor dat de Limburgers het duel met tien man eindigden. Keeper Aykut Ozer kreeg een rode kaart na een natrappende beweging richting Rossi.
Met een maar meer lukte het Cambuur nog via Karim Rossi om de aansluitingstreffer te maken, maar verder dan 2-1 kwamen de Leeuwarders in de blessuretijd niet meer.
Hake Fortuna
Fortuna Sittard - SC Cambuur 2-1 (1-0): 19. Lisandro Semedo 1-0, 81. Lazaros Lamprou 2-0, 90. Karim Rossi 2-1.
Opstelling Cambuur: Mous; Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder, Sambissa; Van den Beemt (90+1. Mbende), Maulun, Schindler (46. Etten); Kallon, Rossi, Van Kippersluis (46. Conraad).