School in Wergea is bijna energieneutraal en wint daarom prijs

De Twamester in Wergea wordt deze week onderscheiden met een duurzaamheidsprijs. De openbare basisschool wordt door Circulair Friesland uitgeroepen tot 'Spark of the Month' van december. Deze prijs moet scholen stimuleren om mee te helpen aan een duurzame economie.
De Twamester ontvangt de prijs omdat de kinderen al snel in aanraking komen met duurzaamheid. Zo zijn vier kinderconciërges continu bezig met het opknappen van fietsen, het scheiden van afval en het schoonmaken van de school zelf. De school werkt daarin samen met Wetsus.

Schoenen uit

De Twamester heeft een beleid voor schoenen: doe ze uit. Kinderen lopen op sokken of hebben pantoffels aan en zo blijft de school schoner. Het is een van de duurzame maatregelen die ze hebben genomen voor het milieu. De school werkt bijna energie-neutraal, mede door een dak vol zonnepanelen.
School in Wergea is bijna energieneutraal en wint daarom prijs

Kinderconciërge

De groep kinderconciërges houdt het scheiden van afval in de gaten en neemt contact op met Omrin als de containers vol raken. Het schoolplein is opgebouwd met gebruikte materialen.

Groentetuin

In een speciale tuin op het schoolplein worden groenten verbouwd. "Om eerlijk te zijn hadden we nog nooit eerder gehoord van de 'Spark of the Month', maar toen we het te horen kregen waren we wel heel trots" zegt directeur Janke Sietsma.
De prijs voor de Twamester wordt uitgereikt bij het kerstfeest van de school, woensdagavond in cultureel centrum De Bidler.

Oosterwolde

De vorige 'Spark of the Month' ging naar het Stellingwerfcollege in Oosterwolde. Spark is Engels voor vonk. "Met al die vonken hopen we een duurzame beweging in Fryslân aan te wakkeren" zegt Heleentje Swart van Circulair Friesland.