Sprintervervoer tussen Leeuwarden en Zwolle mogelijk naar andere vervoerder

Vanaf 2025 kunnen de sprinters op het spoor tussen Leeuwarden en Zwolle worden verzorgd door andere vervoerders. Nu rijden er nog treinen van de NS op dat traject, maar andere vervoerders mogen er in de toekomst ook op inschrijven. Hetzelfde geldt voor het traject Zwolle-Groningen en Apeldoorn-Enschede. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten. Arriva heeft eerder al gezegd dat vervoer te willen verzorgen.
© Shutterstock.com
Die drie trajecten kunnen wat de Tweede Kamer betreft 'gedecentraliseerd' worden. Dat betekent dat het niet meer vaststaat dat de NS daar treinen mag laten rijden. De tienjaarsconcessie van de NS loopt af in 2025 en dan mogen dus ook andere bedrijven inschrijven op die concessie. De intercitytreinen blijven wel in handen van de NS.

Betere afstemming met busvervoer

Het bureau Twynstra Gudde heeft onderzoek gedaan naar het uitbesteden van de sprintdiensten. Volgens haar kunnen andere vervoerders een completer pakket aanbieden dan de NS. Bovendien verwachten ze dat de aansluiting met het busvervoer dan beter is afgestemd.
Arriva wil al langer dat de trajecten worden opengesteld. Arriva-baas Anne Hettinga wil dat er meer treinen per uur rijden op het traject. In 2005 kreeg Arriva ook al het traject Leeuwarden-Groningen toegewezen.