Tweede Kamer neemt petitie Ried fan de Fryske Beweging in ontvangst

Een delegatie van zeven Tweede Kamerleden heeft dinsdagmiddag de petitie in ontvangst genomen van de Ried fan de Fryske Beweging over de positie van het Fries. Voorzitter Geart Benedictus van de Ried fan de Fryske Beweging vroeg de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken dinsdag om beter toezicht op onderwijs van het Fries, maar ook om een betere zichtbaarheid van het Fries, bijvoorbeeld op alle politieauto's in Fryslân.
Geart Benedictus
Onder de Kamerleden die de petitie in ontvangst namen zaten ook de Friese Kamerleden Isabelle Diks van GroenLinks, Harry van der Molen van het CDA en Aukje de Vries van de VVD. Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie, uit Groningen, vertelde na afloop dat ze aankomende donderdag vragen zal stellen naar aanleiding van de petitie aan, minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.
Stieneke van der Graaf (CU)
Van der Graaf, Diks en Van der Molen hopen zo te bereiken dat het Fries in 2019 een plekje krijgt op de politieke agenda van de Tweede Kamer. Benedictus was erg ingenomen met die reactie: "Dit is meer dan waar wij op hadden gehoopt." Benedictus gaf de aanwezige Tweede Kamerleden een petitie, een exemplaar van de recente bestuursafspraak over het Fries tussen Rijk en provincie en een exemplaar van het nieuwe Friestalige tijdschrift 'De Nije', een uitgave van de Fryske Beweging.
Isabelle Diks (GL)

'Plysje' op politieauto's

"De tekst 'plysje' op de politieauto's in Fryslân, daar is GroenLinks zeker niet op tegen", zei Isabelle Diks na afloop. De politicus zei ook dat ze het 'mar nuver' vindt dat sommige schoolbesturen in Fryslân het Fries geen plek geven op het lesrooster, terwijl het Fries wel een verplicht vak is. "Ik zou me goed kunnen voorstellen dat we daar een rondetafelconferentie over organiseren om vast te stellen wat precies het probleem is."
Geart Benedictus hield de Tweede Kamerleden voor dat 'een meerderheid van de Friezen een analfabeet is in de eigen taal'. "De nieuwe bestuursafspraak tussen Rijk en provincie lost dat probleem niet op."
Met de provincie heeft ook het Rijk een zorgplicht als het gaat om het onderwijs van het Fries, zei Benedictus in de Statenpassages van het Tweede Kamergebouw.
Geart Benedictus (links) met de petitie en Tweede Kamerleden © Omrop Fryslân, Onno Falkena

Benedictus doet stap terug

Het aanbieden van de petitie is een van de laatste acties van Benedictus als voorzitter van de Ried fan de Fryske Beweging. Hij heeft besloten om een stap terug te doen. Voor de strijd van de Fryske Beweging voor de positie van het Fries maakt dat volgens hem niets uit. "De Fryske Beweging is een beweging, die gaat ook zonder mij wel door."
De delegatie van de Fryske Beweging in de Tweede Kamer bestond uit zeven, voor het grootste deel wat oudere, mannen. Maar de mensen moeten niet denken dat de Ried een vergrijsde club is: "Op dinsdagmiddag onder werktijd gaan de dingen zo. Jongere mensen zijn aan het werk en hebben dan geen tijd."
Harry van der Molen (CDA)

Kamerleden op scherp zetten

Tweede Kamerlid Harry van der Molen kon wel waardering opbrengen voor de actie van de Fryske Beweging. "Het is de taak van een organisatie als de Ried om ons op scherp te zetten. De minister geeft de indruk dat de belangrijkste problemen met het Fries nu zijn opgelost. Blijkbaar is dat niet zo. Daar moeten we het over hebben in de Tweede Kamer. Een petitie helpt mij ook om het op de politieke agenda te zetten."
Van der Molen is het met de Ried eens dat het Fries wel wat zichtbaarder mag zijn in het Friese straatbeeld. "Ik ben er zelf wel voor dat er ook 'plysje' op de politieauto's komt te staan, maar ik kan er nu geen toezegging over doen, want daar ga ik niet over."
Benedictus schrok niet van die reactie. "Veranderingen gaan niet zo snel in dit land, zeker niet als het om taal gaat. We zullen door moeten zetten als motregen. Maar de ontvangst vandaag en de belangstelling van de Tweede Kamer voor onze petitie viel mij niets tegen."