Friezin legt misbruikschandaal in Brazilië bloot

Ze zocht in Brazilië hulp voor haar trauma's, maar kwam in de klauwen van een monster terecht. De 34-jarige Zahira Lieneke Mous werd misbruikt, maar besloot wat haar is overkomen te vertellen. Zahira blijkt een voorbeeld te zijn, want meer dan vijfhonderd vrouwen hebben nu een melding van misbruik gedaan.
Zahira fertelt oer misbrûk
Ze heeft nu even rust, al is die relatief, want het is nog druk in haar hoofd. Zahira Lieneke Mous rust uit bij haar vader en moeder van de hectiek die ze in Brazilië heeft veroorzaakt. De choreografe heeft daar op de nationale televisie verteld over seksueel misbruik door de beroemde spirituele genezer João Texeira de Faria. Daarna stond het hele land op z'n kop, meer dan vijfhonderd vrouwen hebben inmiddels een melding gedaan van misbruik. De politie heeft de goeroe zondag opgepakt.

Traumatisch

Het misbruik gebeurde vier jaar geleden. Zahira Lieneke Mous zocht hulp voor het verwerken van trauma's van vroeger. Ze heeft als klein meisje een traumatische seksuele ervaring meegemaakt en ze is ook nog eens in Leeuwarden verkracht toen ze negentien was. Ze bezocht De Faria in zijn dorp, waar veel mensen op afkwamen op zoek naar genezing. "Maar op een dag ging het mis. Wij waren met een grote groep, maar hij nam mij apart voor een privésessie. Dat vond ik gek. Daarna zijn er dingen gebeurd die ik liever niet vertel, dat is de moeilijk, dat raakt mij nog steeds heel erg."
© Auke Zeldenrust

Aangifte

Vier jaar geleden verwerkte ze het misbruik in stilte. Ze blijft in Brazilië en trouwt met haar vriendin. Maar het wordt steeds moeilijker om de last van het verleden te dragen. "Eindelijk heb ik het verteld, een vulkaan die uitbarstte. Ik doe het niet alleen voor mij, maar ook voor al die vrouwen die ook zijn misbruikt door dit monster, want dat is hij." Zahira Lieneke Mous heeft vandaag aangifte gedaan bij de politie in Sao Paulo.