De kerstdagen komen er aan en dus hebben slagers het druk

De kerstdagen komen er weer aan en dat betekent drukte voor de slagers. Het loopt storm met bestellingen voor de dagen dat er samen wordt gedineerd.
Slagers hebben het druk
Rood vlees en wild zijn vaak de ingrediënten van het kerstdiner. En vanzelfsprekend ook rollade. Bij slager Schreiber in Ferwert hebben ze het er maar druk mee. In de week voor de kerstdagen is het vooral druk met kerstpakketten voor bijvoorbeeld bedrijven. De relatiegeschenken worden in deze week gemaakt.
Het wild slachten ze niet zelf, want daarvoor heeft de slager geen vergunning. Dus wordt dat bij de poelier gehaald. Ander vlees van koeien, varkens en schapen komt wel van eigen slacht.
De laatste jaren is duurzaam vlees, wat niet bewerkt is, steeds meer de trend. Van de biologische boer of wild, zoals hert, haas en gans. Schreiber haalt het wild bij jagers uit de omgeving. Je hoeft het niet van ver te halen, vindt hij.
Momenteel worden in de Oostvaardersplassen veel herten afgeschoten. Een groot deel daarvan gaat naar de poelier. Van één hert kunnen zo'n 100 gezinnen eten, zegt Schreiber.
Sievert Schreiber over de drukte
Jager Gjalt Wijbenga schiet deze dagen ook aardig wat wild. Hij verkoopt het echter niet. Het vlees van de hazen en fazanten geeft hij weg aan kennissen en familie. Reeën worden niet zoveel geschoten, omdat er bij wildbeheer aan speciale regels moet worden voldaan om dit wild te mogen schieten.
Volgens Wijbenga wordt er verhoudingsgewijs niet zoveel wild gegeten in Nederland, maar groeit het aantal eters van wild wel, omdat dit echt 'scharrelvlees' is. Er moet ook nog altijd geïmporteerd worden uit andere landen, omdat er op het Nederlandse jagersmarkt niet aan de vraag van wildvlees kan worden voldaan.
Voor de Schreibers is het de komende dagen nog hard werken. Wild kan niet zo lang worden bewaard, dus wordt dat zo kort mogelijk voor de kerstdagen verkocht.
Jager Gjalt Wijbenga over de kerstdagen