PvdA-lijsttrekker Roskam: "Politici mogen weleens wat beter luisteren naar de mensen"

PvdA-lijsttrekker Marijke Roskam denkt dat ze ook zonder politieke ervaring de partij verder kan helpen. "Ik stap de politiek in omdat Fryslân diep in mijn hart zit", zegt ze maandag in It Polytburo bij Omrop Fryslân. Roskam (37) werd zaterdag verkozen tot lijsttrekker van haar partij voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar.
Marijke Roskam yn It Polytburo
Bovendien denkt Roskam dat ze genoeg ervaring heeft opgedaan in haar andere werk. Ze is werkzaam geweest in de journalistiek en als dagvoorzitter. "Daarvoor duik ik in allerhande dossiers waar ze zich ook in de Staten mee bezig houden." En dus vindt ze zichzelf zeker geen amateur.
Het vak past haar wel, denkt ze: "Je moet goed kunnen luisteren. Ik denk dat politici wel wat beter mogen luisteren naar de mensen. Verder moet je goed vragen kunnen stellen, daar ben ik ook al jarenlang goed in. En je moet je allemaal onderwerpen eigen kunnen maken: bij een boer op het erf staan, het onderwijs, de zorg."

Opkomen voor de mensen

Roskam wil met haar partij opkomen voor de mensen bij wie het niet meezit. "We komen op voor mensen die weleens pech hebben en voor mensen die graag dingen willen doen. In dit jaar hebben we met Culturele Hoofdstad veel mogelijk gemaakt voor mensen die iets wilden doen in hun dorp of wijk." Ze hoort niet bij de elite, zegt ze. "Ik hef geen betuttelend vingertje. Ik kan zó genieten van mensen die er iets van willen maken. Daar reken ik mijzelf ook onder."
Haar partij heeft het in de afgelopen verkiezingen niet goed gedaan. In Fryslân zit de partij deze periode voor het eerst niet in het College van Gedeputeerde Staten, maar in de oppositie. Roskam wil met haar partij nu weer gaan voor een rol in het bestuur. "In ons programma staat dat we mensen die iets willen bereiken, verder brengen: boeren, ondernemers, mensen in de wijken en dorpen. Dat moet met banen."

Cultuur heeft invloed op het vestigingsklimaat

Bang dat banen uit Fryslân verdwijnen, is Roskam niet. "Mensen weten Fryslân te vinden. De cultuur heeft een erg grote invloed op het vestigingsklimaat. Mensen hebben niet meer het idee dat je hier niets kunt. Een goed vestigingsklimaat helpt heel veel, maar ook dat we mensen willen helpen. Als je niet de geschikte opleiding hebt of als je thuis zit, dan moet je geholpen worden. Daar is mijn partij voor. Er zitten genoeg mensen thuis die van alles kunnen. We vragen de mensen wat hun talent is. Niet of ze hun sollicitatiebrief wel verstuurd hebben."
Heel tevreden over het huidige college is Roskam niet. "De mensen zeggen ook: ze hebben op de winkel gepast. Niet meer, niet minder." De PvdA heeft de afgelopen jaren dus in de oppositie gezeten en daarin was de partij niet altijd zichtbaar. "Oppositie voeren is ook lastig als de coalitie niet open staat en niet zo ontvankelijk is voor commentaar of nieuwe ideeën", zegt Roskam.

Roskam gaat voor twaalf zetels

Als de PvdA in de komende periode wel in het college komt, dan sluit Roskam niet uit dat ze Gedeputeerde wordt. "Ik sta daar open voor. Maar ik moet eerst maar kijken hoe ik het de komende maanden doe." Roskam hoopt op twaalf zetels bij de Statenverkiezingen. Haar partij heeft er nu zeven. "Maar we moeten een goede campagne voeren. Als het gaat om mienskip, werk, natuur en wanneer mensen iets willen, dan zijn wij hun partij."
De Provinciale Statenverkiezingen zijn op woensdag 20 maart.