Vrijwillige opruimers in Sneek in het zonnetje gezet

Sneek heeft het schoonste winkelgebied van Nederland. Volgens de gemeente Súdwest-Fryslân kan dit alleen omdat er veel vrijwilligers meehelpen de stad schoon te houden. Maandag werden de 24 vrijwilligers in het zonnetje gezet.
© Omrop Fryslân, René Koster
Klaas Kroese is een van die 24 vrijwilligers die zwerfafval opruimt. "Jonge mensen die nu naar school gaan, zullen we niet meer zover krijgen dat ze hun eigen rommel opruimen", zegt hij. "Ze staan er gewoon niet bij stil. Misschien hebben we het als ouders er ook wel een beetje bij laten zitten. Maar ik heb goede hoop voor de nieuwe generaties."
Wat zou anderen motiveren om afval te voorkomen? Kroese: "Statiegeld op blikjes en flesjes kan helpen, maar dan moet het wel om een behoorlijk bedrag gaan."
© Omrop Fryslân, René Koster

'Grijper van de maand'

De vrijwilligers zorgen iedere dag weer dat rommel die anderen weggooien, wordt opgeruimd. De gemeente Súdwest-Fryslân stelt sinds twee jaar iedere maand een vrijwilliger voor aan het publiek in de huis-aan-huisbladen. Zij krijgen dan de titel 'Grijper van de maand'.
Dat heeft blijkbaar effect, want Sneek werd eerder dit jaar uitgeroepen tot schoonste winkelgebied van Nederland onder middelgrote gemeenten. De 24 opruimers krijgen maandag uit handen van wethouder Erik Faber als dank een oorkonde en een bosje bloemen.
René Koster was bij de opruimers