Thialf-ijsmeester Beert Boomsma na weekend vol records: "Het ijs is nu hoe we het wilden hebben"

Kan het nog sneller op het ijs van Thialf? Dat is de vraag na afgelopen weekend. Bij de wereldbekerwedstrijden in het ijsstadion sneuvelde het ene na het andere record. Een mooie opsteker voor ijsmeester Beert Boomsma. Het seizoen begon slecht voor hem, met nogal wat kritiek op het ijs. "Schaatsers balen van ijs Thialf", werd er gezegd. Maar de kritiek lijkt nu volledig verdwenen. En Boomsma is natuurlijk blij.
© Omrop Fryslân
Hoe blij bent u?
Het gaat hartstikke goed zo, we hebben weleens slechtere tijden gehad.
Is dat niet een beetje een understatement? Het was toch fantastisch ijs!
Ja, maar met het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker hadden we het eigenlijk al op de rit. We hebben daarvoor aanpassingen gedaan aan de waterinstallatie. Tussen het kwalificatietoernooi en afgelopen weekend hebben we die aanpassingen definitief gemaakt. En dit is het resultaat.
De kritiek was eerder dit jaar niet mals. Wat heeft dat met u gedaan?
Eigenlijk begon het al met de Olympische Spelen in Pyeongchang. Dat heeft ons van de derde plek geduwd op de lijst van snelste banen. Dus dan ben je al een beetje nors. Terwijl we wisten dat het ijs in Thialf niet was zoals we het wilden hebben. We hebben acht maanden onderzoek naar het ijs gedaan, inclusief de aanpassingen en de investeringen. Het is nu hoe we het wilden hebben.
Jullie wisten dus waar het aanlag, met de problemen, maar de buitenwereld had de mond maar open. Hoe lastig is dat?
Het is helemaal niet erg dat er kritiek is op het ijs. Ik heb het liefst dat ze bij mij komen, want dan kan je als klankbord fungeren. Dan moet je ook niet tien schaatsers tegelijk hebben, want die hebben allemaal een verschillende mening. Maar we wisten zelf ook dat het niet optimaal was. Dat is een hele zoektocht geweest. We hebben gezegd: geef ons even tijd. Als het klaar is, dan is het weer op-en-top. Dat hebben we gezegd en zo hebben we het gedaan.
U had het over aanpassingen in het watersysteem. Wat hebben jullie precies veranderd?
Daar zat een component in, dat deed iets in het water. Maar dat wilden we er juist niet in hebben. Dat hebben we eruit gehaald en vervangen door een nieuw exemplaar.
Kan het nog sneller?
Dat denken we zelf wel, want dit is eigenlijk de basis. Ik, en het hele team van ijsmeesters, denken dat het nog wel sneller kan, ja.
Op het NK over twee weken al?
Het NK komt misschien nog iets te vroeg. We hebben een stabiele vloer. Voordat we de volgende stap zetten, daar gaat wat tijd overheen. Dat moeten we eerst opnieuw onderzoeken.
Maar het gaat dus beter. Heeft dat voor veel gebak gezorgd dit weekend?
Ik ben een paar kilo gegroeid, ja!
Beert Boomsma