60 grondeigenaren willen meehelpen aan landschapsherstel bij Centrale As

60 grondeigenaren hebben zich aangemeld voor landschapsherstel in het gebied van de Centrale As, de weg tussen Dokkum en Nijega. De provincie Fryslân werkt bij de ontwikkeling van het landschap in die omgeving samen met de vereniging Noardlike Fryske Wâlden en ingenieursbedrijf Antea Group.
© Provinsje Fryslân
De provincie kijkt met landschapseigenaren en -gebruikers naar het maken van landschapselementen. Dan gaat het om bijvoorbeeld elzensingels, houtwallen en poelen en pingo's die zijn overgebleven uit de ijstijd. Voor dat project hebben nu dus 60 landschapseigenaren zich aangemeld. Dat hebben ze gedaan naar aanleiding van informatiebijeenkomsten die eind november in de regio waren.
De Sintrale As © Omrop Fryslân, Joris Kalma

Vertraging bij gebiedsontwikkeling

Eerder gaf de PvdA in de Provinciale Staten aan dat ze zich zorgen maakt over de vertraging bij de gebiedsontwikkeling in de Centrale As. Volgens haar is er grote vertraging, te weinig geld en zijn er capaciteitsproblemen bij ambtenaren. Gedeputeerde Johannes Kramer erkent de problemen, maar hij denkt wel dat de gebiedsontwikkeling in 2019 zo goed als klaar zal zijn.
Bij de gebiedsontwikkeling rond de Centrale As zijn tot nu toe onder meer fiets-, wandel- en ruiterpaden aangelegd. Ook is er natuur aangelegd, zoals voor de regio kenmerkende eikensingels.