Rijkswaterstaat plant 48 iepen langs De Haak

Rijkswaterstaat heeft maandag 48 jonge iepen geplant bij de Werpsterhoek langs de Haak om Leeuwarden. De bomen zijn er neergezet in samenwerking met stichting Iepenwacht Fryslân.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Jarenlang had de iepenziekte de Friese iepen in zijn greep. Veel bomen zijn aan de ziekte dood gegaan, maar de soort komt er langzaamaan weer bovenop. Gauke Dam van de Iepenwacht: "Het aantal zieke iepen was heel hoog in 2005. We hebben het percentage weten te reduceren in tien jaar tijd. We houden geregeld inspecties, waarbij we zieke iepen weghalen."

Resistent

Deze nieuwe 48 bomen zijn resistent, althans dat zeggen de geleerden. Dam: "We kunnen niet in de toekomst kijken wat er gebeurt. In totaal herplanten we 13.000 bomen. Zieke iepen die we kappen, moeten we ook weer terug planten."

Meer natuur

Met de aanplant van de nieuwe bomen komt er meer natuur in de provincie. Jan Jozef Dalstra van Rijkswaterstaat: "We hoeven hier geen bomen te planten. Het heeft niets te maken met natuurcompensatie. Maar als Rijkswaterstaat willen we meer doen aan de natuur en duurzaamheid."
Iepen planten langs de Haak