Charles Dickens-kerstmarkt in Leeuwarden trekt naar schatting 110.000 mensen, in Lemmer 27.000

Het Dickensfestival in Leeuwarden is afgelopen weekend door circa 110.000 mensen bezocht. Dat is meer dan de 30.000 bezoekers die de organisatie per dag verwachtte. Zaterdag was de drukste dag. Toen kwamen er ongeveer 70.000 mensen naar het festival, waardoor er in de gehele binnenstad geen parkeerplaats meer te vinden was.
Omrop Fryslân stie dit wykein ek yn it sintrum fan Ljouwert © Omrop Fryslân, Diana de Groot
De organisatie is tevreden over het verloop van het festival; de sfeer was goed en ontspannen. Desondanks is er ook kritisch gekeken naar eventuele verbeterpunten. De organisatie gaat kijken of de - misschien iets te lange - route volgend jaar kan worden verkort. Daarnaast probeert de organisatie iets te bedenken, waardoor de acteurs minder in de mensenmassa opgaan.
Problemen waren er niet. De enige 'gewonden' waren een meisje, die een brandwond opliep, en een vrouw die viel.
Omrop Fyslân was ook twee dagen in het centrum van Leeuwarden te vinden. De radioprogramma's 'Sneon yn Fryslân' en 'Snein yn Fryslân' werden live uitgezonden vanaf het Waagplein. Bij de mobiele studio kon iedereen zijn of haar top 5 voor de Fryske Top 100 invullen en verschillende top 100-artiesten traden op.
Verslaggever Geert van Tuinen was in Leeuwarden
Lemster Dickens Festijn © Geke de Groot-Willems

27.000 mensen naar Lemmer

Ook het Lemster Dickens Festijn was volgens de organisatie van het festijn een succes. Er kwamen 27.000 mensen naar Lemmer en dat was meer dan de organisatie had verwacht.
De organisatie bestaat uit nieuwe leden, omdat degene die in 2016 de organisatie oprichtte er het afgelopen jaar mee stopte.