David Lelieveld zoekt verhalen van Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog

David Lelieveld van Pier 21 is op zoek naar Duitse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in Fryslân waren gestationeerd. Voor voorstellingen heeft hij de verhalen van bijvoorbeeld de Canadezen en Friezen zelf al gehoord, maar hoe leefden de Duitsers die hierheen zijn gestuurd?
Fideo Lelieveld
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Voor theaterproducent David Lelieveld is dat aanleiding voor een groot project in Fryslân, waarin hij zoveel mogelijk kanten wil belichten.
Hij heeft al met Canadese veteranen gesproken en Joden in Israël opgezocht die in Fryslân zaten ondergedoken. Ook het verhaal van de Duitse bezetter hoort erbij. Op Facebook heeft hij een oproep gedaan.

Link leggen naar nu

"Ik wil graag met de mensen in contact komen, horen hoe ze de laatste dagen hebben beleefd. Maar ik wil in het project niet alleen zien hoe de Tweede Wereldoorlog is geweest, maar ook een link leggen naar de vluchtelingen van nu. Hoe staan we er nu in? Wat kunnen we beter doen, we willen niet weer oorlog."
In het project wil hij ook een educatietraject uitzetten voor jongeren. "Er is nu een nieuwe generatie, wij zijn de nieuwe maatschappij. We kunnen leren van de verhalen."

Schaamte

Hij hoopt dat er nog mensen leven en dat die ook hun verhaal willen vertellen. "Sommige soldaten willen niet terugkomen, omdat ze zich schamen voor wat er is gebeurd."