Voedselbank Drachten luidt de noodklok vanwege financiën

Er zijn geldproblemen bij de Voedselbank van Drachten. De verhuizing naar een nieuwe locatie heeft een gat geslagen in de financiële reserves. Daarom luidt de organisatie nu de noodklok. Ze kloppen onder andere aan bij de gemeente Smallingerland.
© Omrop Fryslân
Pieter Offringa van de Voedselbank: "We hebben niet te weinig voedsel, niet te weinig klanten en niet te weinig vrijwilligers, maar te weinig financiële basis." Dat komt door een gedwongen verhuizing. "Dat is een behoorlijke aanslag geweest op onze reserves. En om de exploitatie rond te krijgen, moet je geld in kas hebben."
Het is nog niet zo dat de toekomst van de Voedselbank nu al onder druk staat. "Maar we trekken op tijd aan de bel. We moeten actie ondernemen." Dat doen ze dus onder andere bij de gemeente. "We zijn bij de wethouder geweest en hebben een notitie geschreven aan de raad. Die is vrij positief ontvangen. Maar we willen niet allen daar onze hand ophouden. We willen een club van bijvoorbeeld 200 bedrijven zoeken, die allemaal 100 euro geven. Dan hebben we een basis van 20.000 euro per jaar. Die basis hebben we nu niet."

Structurele oplossing

"Als we niets doen, dan komen we volgend jaar 23.000 euro tekort", vertelt Offringa. Zover komt het niet. "Want wij doen wel wat. We vragen ook om extra steun bij de kerken. Dat loopt heel goed, maar het zijn geen structurele inkomsten. We willen naar een structurele basis."
Pieter Offringa