Cultuursector heeft grote moeite met 'heroriëntatie' provincie

Veel culturele organisaties in Fryslân hebben veel moeite met de 'culturele heroriëntatie' die provincie Fryslân door wil voeren. Dat bleek woensdag op de Statenmarkt in het provinciehuis.
Beeld van de Statenmarkt over de culturele 'heroriëntatie' © Omrop Fryslân
In de nieuwe nota wordt aan de sectoren 'toneel' en 'popmuziek' prioriteit gegeven, terwijl andere sectoren zoals klassieke muziek, beeldende kunst en literatuur veel minder aandacht krijgen. Nu instemmen met de nieuwe nota 'Keunst oan 'e kime' zou kunnen betekenen dat er voor die sectoren minder geld beschikbaar komt, is de mening van de culturele organisaties.

Zorgen

Het Noord-Nederlands Orkest is een van de organisaties die zich zorgen maken over de gevolgen van de heroriëntatie. "Fryslân geeft nu ook al veel minder steun aan het NNO dan Groningen en Drenthe, terwijl wij hier wel vaak spelen", zegt Piter Zwart van het NNO. "Ik vraag mij af wat de heroriëntatie voor ons of voor de klassieke muziek betekent."
De provinciale politiek zal vanavond uitgebreid praten over de culturele heroriëntatie. De publieke tribune zit bij die gelegenheid vol. Op de tribune is ook al een geel hesje gesignaleerd. Inspreker Huub Mous, een onafhankelijke cultuurpublicist, zal de Staten in deze kledij toespreken.