Joop Atsma over slechte peilingen CDA: "Als regeringspartij sta je vol in de wind"

Joop Atsma uit Surhuisterveen staat op nummer twee van de CDA-lijst bij de komende Eerste Kamerverkiezingen. Dat de Eerste Kamer steeds meer een politiek karakter krijgt, met name wanneer het kabinet geen meerderheid heeft in de Senaat, vindt Atsma niet juist. "Daar heb ik de afgelopen jaren niet veel van gezien." Dat zei hij maandag in It Polytburo.
Joop Atsma yn It Polytburo
Volgens Atsma, die sinds 2015 in de Eerste Kamer zit, wordt in de Eerste Kamer met name gekeken naar hoe een nieuwe wet tot stand is gekomen. Daarnaast toetst de Senaat de uitvoerbaarheid van een wet. "Zijn ze niet in tegenspraak met andere wetten? Daar ben je heel kritisch op. Maar het blijft wel een politiek orgaan, daar kun je niet omheen."

Sommige wetsvoorstellen gekeerd

Wel gaf Atsma toe dat sommige wetsvoorstellen, zoals een paar jaar geleden over de reorganisatie van de regionale omroepen, feitelijk door de Eerste Kamer zijn gekeerd. "Daar heb ik heel veel heibel over met de staatssecretaris. Ik was het volledig oneens met hem over de opzet van de wet. Dan kun je twee dingen doen: de wet afwijzen, of tegen de minister zeggen dat er een paar zaken aangepast moeten worden. Dat is toen in feite gebeurd."
"Ik ben op de tweede plek gekomen. Dat is heel eervol, heel bijzonder. Kennelijk heb ik mijn best gedaan, de afgelopen jaren." Waarom hij bij de komende verkiezingen zo hoog op de lijst staat, kan volgens Atsma aan verschillende zaken liggen. "Er wordt rekening gehouden met hoe je functioneert in de fractie. In de Eerste Kamer zitten veel juristen. Ik ben juist wat politieker. En bij de grotere fracties kijken de partijen ook naar de verdeling over het land."

CDA laag in de peilingen

In de peilingen gaat het niet goed met het CDA. De partij heeft 19 zetels in de Tweede Kamer, maar slechts 11 in de peilingen. Atsma: "Ik zeg altijd: die peilingen zien er niet goed uit, maar het kan ook heel snel veranderen. In 2001 stonden we in de peiling op 13 zetels. Vier maand later, bij de verkiezingen, kregen we 43 zetels."
Dat het nu niet goed gaat in de peilingen, komt volgens Atsma door het feit dat het CDA nu in de regering zit. "Dan sta je vol in de wind. Kijk ook naar D66, VVD en in de vorige periode ook PvdA. Bovendien zie je een enorme versplintering: zowel aan de linker- als aan de rechterkant. Dat is in Nederland niet anders dan in andere landen."