Friezen schrijven in marathon voor vrouwelijke activisten

Iedereen die dat wil, kan maandag in dbieb in Leeuwarden een brief schrijven voor een vrouw die onrecht aangedaan is. Amnesty International organiseert daarvoor een 'schrijfmarathon'. De actie 'Write for Rights' word gehouden in verband met de internationale dag voor de mensenrechten.
© Omrop Fryslân
Er worden brieven geschreven voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld, want vrouwen die hun nek uitsteken, krijgen volgens Amnesty International nog vaker te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting dan mannen.

Iran

Amnesty heeft voor de schrijvers acht vrouwen geselecteerd die steun kunnen gebruiken. Een van hen is de 30-jarige Atena Daemi uit Iran. "Zij schreef kritisch op Facebook en Twitter over executies en daarvoor kreeg zij zeven jaar gevangenisstraf. Zij werd dus opgesloten vanwege haar mening. We willen de Iraanse autoriteiten door middel van brieven vragen haar vrij te laten", zegt Alex Jellema van Amnesty Leeuwarden.
De schrijfmarathon heeft in het verleden veel resultaat opgeleverd. "We weten uit ervaring dat onze actie helpt. Het gebeurt dat mensen door onze brieven na verloop van tijd vrijkomen. Dat lukt helaas niet in alle gevallen, maar soms lukt het dan bijvoorbeeld wel om een gevangene over te laten plaatsen naar een gevangenis met betere omstandigheden", legt Jellema uit.

Driehonderd brieven en kaarten

Om twee uur 's middags waren er al meer dan driehonderd brieven en kaarten in de postbus gedaan. Een van de schrijvers is Hans Flaman uit Menaam. Hij heeft voor alle acht vrouwen een brief geschreven: "Ik houd er elk jaar op 10 december rekening mee dat ik twee uurtjes ga schrijven. Ik vind het heel erg belangrijk, het werkt en ik vind het heel leuk om te doen", zegt Flaman.
Eén verhaal sprong er voor de Menamer het meest uit. "De vrouw die in Brazilië vermoord is, vind ik heel erg. Dat gebeurt daar ook heel vaak. Maar uiteindelijk zijn het allemaal schrijnende gevallen. Als ik dan zit te schrijven dan denk ik ook: wat hebben we toch eigenlijk een goed land hier."

Brazilië

Ook Jerien van den Haak uit Wytgaard was het meest geraakt door het verhaal van de Braziliaanse Mariëlle Franco. De politica werd in maart van dit jaar vermoord. Zij zette zich in voor de rechten van armen, de Afro-Baziliaanse jeugd, vrouwen en LHBT'ers.
"Dat schokte me heel erg. Ik heb een kaartje gestuurd naar de mensen die nog wel leven en met haar streden. Met de nieuwe president in Brazilië heb ik ook niet het idee dat het daar beter gaat worden, dus dat verhaal is me wel bijgebleven", zegt Van den Haak.
Mensen die niet in de gelegenheid zijn om maandag nog naar dbieb te gaan, kunnen op de website van Amnesty Leeuwarden terecht voor meer informatie om bijvoorbeeld nog een brief te schrijven.